Αναδρομικά, η μεγάλη «νάρκη» για τον προϋπολογισμό

Αναδρομικά, η μεγάλη «νάρκη» για τον προϋπολογισμό

Στον αέρα αναμένεται να τινάξουν τον προϋπολογισμό τυχόν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα δικαιώνουν τις προσφυγές για την καταβολή αναδρομικών δώρων και επιδομάτων.

Τους τελευταίους μήνες το κύμα αιτήσεων από συνταξιούχους για αναδρομικά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και κοντεύει στο ένα εκατομμύριο, διαμορφώνοντας μια ωρολογιακή βόμβα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση τριών αποφάσεων οι οποίες αναμένεται να κρίνουν τις διεκδικήσεις καταβολής αναδρομικών για μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας στο δημόσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ή και τα 17 δισ. ευρώ σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς. Η Κομισιόν είχε επισημάνει τον κίνδυνο για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό ήδη στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, τον περασμένο Νοέμβριο. Με τη σχετική έκθεση, οι Βρυξέλλες έστελναν το σήμα ακόμα και για τη λήψηπρόσθετων διορθωτικών μέτρων, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις περί καταλυτικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης το 2019 από τις δικαστικές αποφάσεις.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια του φετινού προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται στο 3,6% του ΑΕΠ και το μαξιλάρι ασφαλείας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είναι μόλις 199 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, χαράσσουν γραμμές άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για απαιτήσεις αναδρομικών διορθώσεων των περικοπών που υπέστησαν στα χρόνια των Μνημονίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ