Προς δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη

Προς δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη

Σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για να δοθεί δίμηνη παράταση στην ισχύ του νόμου 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η παράταση θα δοθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η Βουλή κλείνει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το διάστημα των δύο μηνών θα αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι λεπτομέρειες του οποίου επίσης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει έναν νέο νόμο και προανήγγειλε την παράταση ισχύος των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη.

Κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε πως ο νόμος Κατσέλη υπήρξε ανάχωμα στην κρίση διότι προσέφερε δικαστική προστασία και λειτούργησε ως άμυνα στον κίνδυνο του πλειστηριασμού, παραδέχθηκε ωστόσο πως το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής.

Είχαν προηγηθεί, προ ημερών, διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει στη συζήτηση με τους δανειστές να μην πέσει το βασικό όριο προστασίας κάτω από τις 150.000 ευρώ, ώστε να κλιμακώνεται μέχρι τις 250.000 ευρώ με τον συνυπολογισμό των υπολοίπων μελών του νοικοκυριού.

Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο επιθυμούν έναν αυστηρότερο μηχανισμό που θα καλύπτει μόνο τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι ισχύουσε διατάξεις προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδι) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ