Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019: Έρχονται επιπλέον φόροι 1 δισ.

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019: Έρχονται επιπλέον φόροι 1 δισ.

Την ώρα που η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας η Βουλή θα ψηφίζει τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό.

Για άλλη μια χρονιά η μεσαία τάξη καλείται να σηκώσει το βάρος του προϋπολογισμού, με τους φορολογούμενους, γονατισμένους από φόρους και χαράτσια, να φτάνουν στο όριο της αντοχής τους.

Μπορεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας να μοιράζει χρήματα με το κοινωνικό μέρισμα και να υπόσχεται προσλήψεις όμως η αλήθεια για τους πολίτες είναι σκληρή και καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο στον προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι φόροι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφωθούν το 2019 στα 51,127 δισ. ευρώ, κοντά στο εκτιμώμενο ποσό των φορολογικών εσόδων για το 2018 το οποίο ανέρχεται στα 51,259 δσ ευρώ. Ωστόσο τα καθαρά έσοδα, αυτά δηλαδή που προκύπτουν μετά την επιστροφή φόρων, εμφανίζονται αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι φόροι το 2019 διαμορφώνονται στα 46,423 δισ. ευρώ από 45,418 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος, ενώ για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στους έμμεσους φόρους. Από τα 51,127 δισ., τα 27,559 δισ. θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά στρώματα.

Στους χαμένους του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνονται και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ αφού το σχέδιο της μείωσης του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά δεν τους αγγίζει.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευράς της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εδώ και καιρό αξιοποιεί το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια».

Όπως σημειώνει, «έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα» καθώς «το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 3.824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ