Φορολογικό «bonus» στα ειδικά μισθολόγια μετά τα αναδρομικά

Παρακράτηση φόρου 20% στα αναδρομικά με την οποία θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων

Φορολογικό «bonus» στα ειδικά μισθολόγια μετά τα αναδρομικά

Νέο «bonus» στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων (δικαστικών, ένστολων, πανεπιστημιακών και ιατρών του ΕΣΥ) δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε παρακράτηση 20% από τα ποσά που θα καταβληθούν και με αυτό τον τρόπο να εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τοποθετούνταν στην φορολογική κλίμακα και ο συντελεστής φορολόγησής τους μπορεί και να ξεπερνούσε το 45%.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4172, «στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, σύμφωνα με το άρθρο 12, καθώς και στις πρόσθετες αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ