Ενδείξεις ανάκαμψης στα ακίνητα βλέπει η Εθνική Τράπεζα

Ενδείξεις ανάκαμψης στα ακίνητα βλέπει η Εθνική Τράπεζα

Το αυξημένο ενδιαφέρον για κατοικίες στην Αττική λόγω της ταχείας διείσδυσης του Airbnb εξελίσσεται σε παράγοντα ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, αναφέρει η Εθνική Τράπεζα.

Βασικές προϋποθέσεις ωστόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς αποτελούν τόσο η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου όσο και η εγκαθίδρυση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου κυρίως αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εταιρειών ακίνητης περιουσίας, τονίζει η τράπεζα.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής, όπου μετείχαν 200 μεσιτικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, μετά από μια δεκαετία πτωτικής πορείας οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων σημειώνουν άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ άνοδος καταγράφεται και στον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών.

Την άνοδο αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σημειώθηκε αύξηση 9,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2017.

Οι επενδυτές διακρίνονται σε δύο ομάδες, τους ενεργούς, δηλαδή εκείνους που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε άμεσες τοποθετήσεις σε ακίνητα και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου και τους επιφυλακτικούς που αντιστοιχούν στο 55%.

Οι εταιρείες διαχείρισης και τα μεσιτικά γραφεία αναφέρουν μεταξύ άλλων το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις επενδύσεις σε κατοικίες, με την εξέλιξη αυτή να αποδίδεται στην κατακόρυφη ανάπτυξη του Airbnb στην Ελλάδα. Το ενεργό ενδιαφέρον για κατοικίες κυρίως στην Αττική καλύπτει το 70% της αγοράς.

Κυρίως ξένοι επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα, ενώ για τα επαγγελματικά ακίνητα το ενεργό ενδιαφέρον για την περιοχή της Αττικής φτάνει το 50% της αγοράς, έναντι 20% για την υπόλοιπη χώρα. Η μελέτη καταγράφει επίσης τη μεγάλη ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα, με το 15% της αγοράς να δηλώνει πως υπάρχει άμεση ανάγκη για νέες κατασκευές κτιρίων. Άλλο ένα 14% εκτιμά πως η εμπέδωση της ανοδικής πορείας της αγοράς θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ανάγκη ανέγερσης νέων ακινήτων και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ