Πανηγύρια για τις συντάξεις μετά από άγριες περικοπές και φόρους 9 δις ευρώ!

Χρυσώνει το χάπι η κυβέρνηση

Πανηγύρια για τις συντάξεις μετά από άγριες περικοπές και φόρους 9 δις ευρώ!

Το να πανηγυρίζει κανείς για τη… διάσωση των συντάξεων, είναι μάλλον προκλητικό, αν αναλογιστεί ότι από το 2015 έχουν ψηφιστεί και «τρέχουν» περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και φορολογικές επιβαρύνσεις πάνω από 9 δις ευρώ.

Σε αυτά ακριβώς τα… υλικά στηρίζεται και ο Προϋπολογισμός του 2019, που δεν θα περιλάβει τελικά τις νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά δεν αναιρεί τίποτε από τα προηγούμενα και πλέον οι συνταξιούχοι επαφίενται στη Δικαιοσύνη για να ανακτήσουν τα χαμένα τους εισοδήματα.

Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση βγάζει στεναγμούς ανακούφισης γιατί απέφυγε τη σύγκρουση με τον τοίχο, την ώρα που περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται γιατί γλίτωσαν από αχρείαστες περικοπές άνω των 2 δις ευρώ, ο Προϋπολογισμός που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη, προβλέπει: οι συνολικές παρεμβάσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα θα φτάσουν στα 1,397 δις ευρώ από 1,077 δις ευρώ φέτος οι συνολικές παρεμβάσεις στις συντάξεις του Δημοσίου θα φτάσουν στα 387 εκατ. Ευρώ από 309 εκατ. Ευρώ φέτος οι συνολικές παρεμβάσεις στις εισφορές και στα κοινωνικά επιδόματα θα περιοριστούν στα 1,299 δις ευρώ από 1,314 δις ευρώ λόγω του επιδόματος αλληλεγγύης στους υπερήλικες.

Σε αυτήν την κατηγορία αναμφίβολα ξεχωρίζει η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ Φυσικά θα χαθεί η μπάλα, αν στο λογαριασμό προστεθούν τα φορολογικά μέτρα που «τρέχουν» από το καλοκαίρι του 2015. Μέτρα, όπως η πρώτη μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση του ΦΠΑ, οι μαζικές μετατάξεις προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, η επιβολή νέων φόρων ακόμα και στον… καφέ και φυσικά η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, δεν «χτυπάνε» τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι φέτος προστέθηκαν άλλες περίπου 312.000 φορολογούμενοι στη «μαύρη» λίστα της εφορίας, επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ως… 500 ευρώ, ενώ ο αριθμός αναμένεται να ανέβει μετά από το Νοέμβριο, όταν πρέπει να πληρωθεί πάλι διπλή δόση φόρων. Με φόντο όλα αυτά τα στοιχεία, ο Προϋπολογισμός θα ενσωματώσει και το περιβόητο «πακέτο» της ΔΕΘ, που υποτίθεται ότι έρχεται να ελαφρύνει τα βάρη.

Ωστόσο, μια ματιά σε αυτά τα 900 εκατ. Ευρώ- που προφανώς είναι παρωνυχίδα στις εισοδηματικές απώλειες των προηγούμενων ετών- αποκαλύπτει πώς ούτε δίκαιο μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε αναπτυξιακό. Κατ’ αρχάς, το επίδομα στέγασης, που μοιάζει με… ακορντεόν, θα εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες από αυτές που υποδηλώνει η ονομασία του. Το επίδομα αυτό συμπεριελήφθηκε στα αρχικά αντίμετρα, με πρόβλεψη 600 εκατ. Ευρώ, έτσι ώστε να στηρίξει νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους δάνειο.

Στο πεδίο της μάχης των συντάξεων, το κονδύλι πετσοκόφτηκε αρχικά στα 150 εκατ. Ευρώ, για να ανέβει στα 200 εκατ. Ευρώ πριν φτάσει το σχέδιο στις Βρυξέλλες. Τελικά, μετά από τις πιέσεις των Ευρωπαίων, το κονδύλι ανεβαίνει στα 400 εκατ. Ευρώ, αλλά με μια διαφορά: θα καλύψει μέρος του κόστους για την επιδότηση νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, που θα μείνουν ακάλυπτα εν όψει της κατάργησης του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% δεν καλύπτει ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, αφήνοντας έτσι εκτός ελαφρύνσεων τη συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων στρωμάτων, ενώ η πρόβλεψη 100 εκατ. Ευρώ για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζόμενων είναι προφανώς καθαρά λογιστική εγγραφή, αφού ουδείς εγγυάται ότι θα γίνουν ανάλογες προσλήψεις.

Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να γίνουν προσλήψεις, όταν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών παραμένει υψηλό- μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέφθηκε μείωση με αντίστοιχη μείωση των μελλοντικών συντάξεων- κι όταν η φορολογία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων θα μείνει για μια ακόμα χρονιά στα ύψη; Υπενθυμίζεται ότι ναι μεν στο «πακέτο» της ΔΕΘ προβλέπεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 1 μονάδα, ωστόσο αυτή θα ελαφρύνει τη χρήση του 2019 και δεν θα φανεί παρά στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ