Μύθοι και αλήθειες για την περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019

Η «διπλή ανάγνωση» των δηλώσεων Ρέγκλινγκ και τα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι

Μύθοι και αλήθειες για την περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή –το οποίο προκύπτει και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ένα: αποφάσεις για το αν θα υπάρξει από 1/1/2019 περικοπή των συντάξεων ή όχι δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι εκτός από την ελληνική κυβέρνηση, έχει και η άλλη πλευρά τα δικά της σχέδια και τις δικές της ιδέες. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είναι πολλά τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τις επόμενες 40 ημέρες. Και στις 3 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου θα γνωρίζουμε τα πάντα.

O κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι ο «δημοσιονομικός χώρος» δεν επαρκεί από μόνος του για να καλυφθεί το κόστος της αναστολής περικοπής των συντάξεων. Αυτή η δήλωση αφήνει περιθώριο για πολλές ερμηνείες. Υπάρχει η «ακραία» ερμηνεία ότι ο ESM δεν βλέπει δυνατότητες για να ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων κάτι όμως που δεν προκύπτει από τις υπόλοιπες δηλώσεις του ιδίου προσώπου. Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο ανοικτά για συζητήσεις που διεξάγονται και για πολλά σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι. Υπάρχει και μια δεύτερη ερμηνεία: ότι ναι μεν δεν επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή το υπερπλεόνασμα) αλλά υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης όπως είναι για παράδειγμα αυτό που προτείνει η ελληνική πλευρά: η κατάργηση των αντίμετρων μέτρο που από μόνο του εξασφαλίζει τα 1,7 δις. ευρώ από τα 2 δις. ευρώ που απαιτούνται συνολικά.

Πολλές οι ερμηνείες, πολλά και τα σενάρια που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι.

1. Αποδέχονται οι υπουργοί Οικονομικών έναν προϋπολογισμό από την Ελλάδα ο οποίος θα κλείνει οριακά πάνω από τον συμφωνημένο στόχο του 3,5%; Διότι αυτό θα ισχύσει αν γίνει δεκτή η μη περικοπή των συντάξεων και η ενεργοποίηση των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά

2. Θα ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διασφαλίσεις για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν βγουν οι αριθμοί της επόμενης χρονιάς; Εδώ «κολλάει» το σενάριο περί ενός αυτόματου κόφτη συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων

3. Θα λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι έχουν να ασχοληθούν με το κρίσιμο θέμα της Ιταλίας; Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη επίλυση της εκκρεμότητας με ευνοϊκό για την Ελλάδα τρόπο.

4. Υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί περισσότερος χρόνος για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις; Ένα χρονικό ορόσημο θα μπορούσε να είναι ο Απρίλιος του 2019 όταν πλέον θα έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας μέσα στο 2018.

5. Τίθεται θέμα μικρότερης μείωσης των συντάξεων για να διασφαλιστεί ότι θα βγαίνουν τα νούμερα;

Η ελληνική πλευρά θεωρείται πολύ δύσκολο να δεχτεί μερική περικοπή καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο. Επίσης, οριακό είναι και το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι τον Απρίλιο εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίσει ότι μέχρι τότε δεν θα γίνουν εκλογές. Το πιο πιθανό σε αυτή τη φάση, είναι ότι τον Δεκέμβριο θα αναζητηθεί μια «καθαρή λύση» έστω και με την παροχή κάποιων διασφαλίσεων από ελληνικής πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ