Μέτρα... 4ετίας φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση

Νομοθέτηση έκτακτου μερίσματος για το 2018, κατάργησης της μείωσης των συντάξεων για το 2019, ψήφιση των εξαγγελιών Τσίπρα αλλά και μείωση ΦΠΑ για το 2021

Μέτρα... 4ετίας φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση

Μέτρα… 4ετίας σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση «εδώ και τώρα» δεσμεύοντας ακόμη και την επόμενη κυβέρνηση. Με το που θα εξασφαλιστεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην νομοθέτηση μέτρων τόσο για το 2018 όσο και για την 3ετία 2019-2021. Σε μεγάλο βαθμό το θέμα είναι πολιτικό καθώς θα επιχειρηθεί να δεσμευτεί και η επόμενη κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή είναι τα εξής:

2018: Για τη φετινή χρονιά εκκρεμούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την καταβολή του έκτακτου μερίσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018. Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ένα ποσό άνω των 600-700 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα γίνουν όλες οι προετοιμασίες για την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους δικαστικούς ενώ πιθανότατα θα χρειαστούν παρεμβάσεις τόσο για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης όσο και για το εκ νέου «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου με το πιθανότερο σενάριο να είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και η αντιστάθμιση των απωλειών των νοικοκυριών με το μεταφορικό ισοδύναμο.

2019: Για το 2019, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει τους νέους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αλλά και την ταυτόχρονη κατάργηση των αντίμετρων. Από την άλλη, θα πρέπει να νομοθετηθεί η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (από το 20% στο 13,33% για την κύρια σύνταξη) αλλά και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (τόσο για τα διανεμόμενα όσο και για τα κέρδη προ φόρων ανεξάρτητα από το αν αυτή η μείωση θα αφορά στην περίοδο από το 2020.

2020: Είναι κρίσιμη χρονιά και είναι αμφίβολο αν θα νομοθετηθεί από τώρα κάτι που αφορά το 2020. Και αυτό διότι το 2020, είναι η χρονιά μείωσης του αφορολογήτου και ενεργοποίησης ενός πακέτου αντίμετρων το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να νομοθετηθεί η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές. Για το 2020, το μόνο που αναμένεται να νομοθετηθεί είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και η δεύτερη φάση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

2021: Πιο εύκολο είναι να νομοθετηθεί η μείωση του ΦΠΑ για το 2021 (από το 24% στο 22%) παρά να νομοθετηθεί από τώρα η κατάργηση του αφορολογήτου. Και αυτό διότι για το 2021, έχει αποτυπωθεί η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου στο μεσοπρόθεσμο. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την μείωση του ΦΠΑ θα είναι καθαρά πολιτική καθώς δεν υπάρχει τεχνοκρατικό λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο από τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ