Το ΣτΕ ακύρωσε τον ΕΦΚ στο κρασί - Προβληματισμός στο υπ. Οικονομικών

Το ΣτΕ ακύρωσε τον ΕΦΚ στο κρασί - Προβληματισμός στο υπ. Οικονομικών

Την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί γνωστοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί καθώς ανησυχούν πως η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει «πάτημα» για αντίστοιχες αποφάσεις στο μέλλον.

Η πραγματική ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι μήπως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, μη έχοντας πλέον να σταθμίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αρχίσει να απορρίπτει ως αντισυνταγματικούς μια σειρά από φόρους, εισφορές και περικοπές στους οποίους η κυβέρνηση έχει στηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της έως το 2022.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.

«Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας και πρόσθεσε:

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό, Θεόδωρο Γεωργόπουλο, που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μία τόσο κρίσιμη υπόθεση.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα που εισέπραξε το κράτος από τον ΕΦΚ στο κρασί τη διετία 2016-2017 ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδωνδείχνουν πως η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ