Από το «κόσκινο» των θεσμών οι μεταρρυθμίσεις

Προ των πυλών το κρίσιμο ραντεβού Αθήνας – θεσμών

Από το «κόσκινο» των θεσμών οι μεταρρυθμίσεις

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών έχει ήδη καθοριστεί για την Πέμπτη 30 Αυγούστου, που θα γίνει το επόμενο Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν απομείνει εκκρεμείς μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, καθώς, ενδεχομένως, και το μείζον θέμα των συντάξεων, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου και η προετοιμασία τους είναι πιθανό να ξεκινήσει στο πλαίσιο του Euroworking Group

 

Το EWG και το Eurogroup θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην πολυσυζητημένη εποχή της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη, θα λάβει χώρα η σύνοδος του Εuroworking Group με στόχο να οργανωθεί η σύνοδος του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Έχει ειδική σημασία για την Ελλάδα, καθώς θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η πρώτη (μετά τα μνημόνια) αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση ξεκινά αμέσως μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κάθοδος θα έχει στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά μεγέθη για την οριστικοποίηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.

Το προσχέδιο αυτό θα καθορίσει και τη στάση των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το αίτημα της σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα θα δέχεται επίσκεψη από τους εταίρους κάθε τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, μολονότι τελικά δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

Οι θεσμοί θα παρακολουθούν εάν η Αθήνα μένει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για συνέχιση και εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων ή στην λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Εάν παρατηρηθεί διολίσθηση, οι εταίροι θα μπορούν να «παγώσουν» την προώθηση των κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ