Αυτές είναι οι μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας

Πλήθος δεσμεύσεων πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου: Τι προβλέπεται για ΦΠΑ, συντάξεις, ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις

Αυτές είναι οι μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας

Στο παράρτημα της συμφωνίας του Eurogroup επιστρέφουν από Δευτέρα οι μεν (το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης) και οι δε (οι εκπρόσωποι των θεσμών) προκειμένου να είναι έτοιμοι στις 10 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πρώτη μεταμνημονιακή εποπτεία. Και μπορεί στον δημόσιο διάλογο να κυριαρχεί το θέμα των συντάξεων, ωστόσο αυτό, δεν θα είναι το μόνο κεφάλαιο που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές. Το κείμενο των έξι σημείων, περιλαμβάνει δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και οι οποίες αφορούν στα κόκκινα δάνεια, στον ΦΠΑ στα νησιά (δεσμευτήκαμε για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και στα τελευταία πέντε νησιά), στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ακόμη και στις αποκρατικοποιήσεις. Σκληρό παζάρι αναμένεται και για το θέμα του κατώτατου μισθού όσο και αν η κυβέρνηση εμφανίζει ως βέβαιη την αύξησή του.

  1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Το επίσημο κείμενο αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με σεβασμό στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM». Επί αυτής της φράσης θα στηριχτεί και η επιχειρηματολογία σχετικά με την υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά να καταργήσει την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους. Από τις συζητήσεις θα πρέπει να προκύψει κοινός τόπος σχετικά με το αν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς συνιστά «μεταρρύθμιση» ή αν αποτελεί ένα δημοσιονομικό μέτρο το οποίο μπορεί να καταργηθεί χωρίς να υπάρξει επίπτωση για τον προϋπολογισμό δεδομένου ότι θα συνοδευτεί και από κατάργηση των αντίμετρων. Το «δημοσιονομικό σκέλος» θα είναι πιο εύκολο να το αποκρούσει η ελληνική πλευρά ειδικά αν υπάρξουν θετικά νέα έως τις 10 Σεπτεμβρίου τόσο από την πορεία του ΑΕΠ (ανακοινώνεται στις 3 Σεπτέμβρη) όσο και από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς στο 8μηνο (σ.σ ανακοινώνεται στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου). Η Ελλάδα έχει αναλάβει και άλλες υποχρεώσεις όπως είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί αργότερα. Άμεσο θέμα είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 5 νησιά καθώς στα κείμενα του Eurogroup αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εξαλείψει το ειδικό καθεστώς έως το τέλος του έτους. Στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, η Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει στις συμφωνηθείσες μόνιμες θέσεις στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (αφορά σε 12.000 εργαζόμενους μέχρι τα τέλη του 2018). Στα δημόσια οικονομικά, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες πολιτικές ώστε να αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών

  1. Κοινωνική πρόνοια

Στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον 120 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

  1. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Κόκκινα δάνεια: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το κείμενο συμμόρφωσης στην τελευταία του αναθεώρηση θέτει και τους συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να ανέλθουν στα 87,6 δις. ευρώ έως το τέλος Σεπτυεμβρίου (από 90,2 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου) και στα 81,5 δις. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. «Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση». Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την χαλάρωση των capital controls.

  1. Αγορές εργασίας και προϊόντων

Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα περάσει από τον έλεγχο των δανειστών ώστε να κριθεί αν πλήττεται η ανταγωνιστικότητα και η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας. Στον κλάδο της ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

  1. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του 2018» αναφέρει το συμφωνηθέν κείμενο. Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και η ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.

  1. Δημόσια διοίκηση

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί», αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών, σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ