Το ΔΝΤ «δείχνει τα δόντια του» - Μπουρλότο στο Ασφαλιστικό

Γιατί η ομάδα Τόμσεν κρατά χαμηλά τον πήχη για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ «δείχνει τα δόντια του» - Μπουρλότο στο Ασφαλιστικό


Δικαιολογημένος είναι εν πολλοίς ο συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για την επιθεώρηση του ΔΝΤ και το «ξεσκόνισμα» των στοιχείων, που επέλεξαν να υποβαθμίσουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα Τόμσεν, που ετοιμάζει την Έκθεση του άρθρου 4, λίγο ως πολύ αποδόμησε τις βασικές μακροπρόθεσμες παραδοχές της Κομισιόν.

Θα κρεμάσει το ΔΝΤ στα… μανταλάκια την απόφαση του Eurogroup; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα αποφύγει την απαξίωση των αναλύσεων που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Ωστόσο, η λεκτική διατύπωση των διαφοροποιήσεων του στις παραδοχές για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, θα είναι τέτοια που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τούνελ που περιμένει την Ελλάδα στην επόμενη στροφή.

Την ώρα που στην κυβέρνηση «μετράνε» αντιδράσεις και βολιδοσκοπούν τις διαθέσεις των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα υπερτονίσει τη… θαλασσοταραχή που υπολογίζει ότι θα προκαλέσει η γήρανση του πληθυσμού, στο ΑΕΠ και στη δημοσιονομική ευστάθεια. Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι αυτές τις ανησυχίες του Ταμείου τις συμμερίζεται απολύτως και η ΕΚΤ, ενώ όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, μόνο τυχαία δεν είναι η σχετική επισήμανση ακόμα και στην αισιόδοξη Ανάλυση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η Ελλάδα θα βιώσει μια δραματική γήρανση πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες», με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εργατικού της δυναμικού κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα το χρόνο! Το δυστύχημα για την ελληνική πλευρά είναι το Ταμείο δεν χρησιμοποιεί δικά του στοιχεία, αλλά «πατάει» πάνω στις εκτιμήσεις και στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat.

Τι λένε τα στοιχεία για τον ενεργό πληθυσμό, δηλαδή όσους βρίσκονται μεταξύ 15-64 ετών; Ότι διαμορφώνεται στο 33,6%, κατατάσσοντας τη χώρα μας με μικρή διαφορά στη δεύτερη θέση πίσω από την Ιταλία κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε 100 πολίτες 15- 64 ετών, αντιστοιχούν 33,6 ηλικιωμένοι και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Σημειωτέον ότι μπαίνοντας στην κρίση, η αναλογία βρισκόταν στο 28%, άρα μιλάμε για μια αλματώδη αύξηση, η οποία επισημαίνεται κι από την Eurostat. Που «χτυπάνε» αυτές οι «γκρίζες» προβολές; Κατ’ αρχάς στην αγορά εργασίας.

Τα ποσοστά απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται, πλέον, στο 72,2% κατά μέσο όρο, «κερδίζοντας» περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες από την περίοδο της κρίσης. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Η απασχόληση έχει ανέβει 5 ποσοστιαίες μονάδες από το ναδίρ του 2013, αλλά βρίσκεται μόλις στο 57,8%, δηλαδή σχεδόν 11,5 μονάδες μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη και σχεδόν 10 μονάδες μακριά από τα ποσοστά του 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Η δεύτερη επίπτωση είναι στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Το βασικό σενάριο, που επικαλείται η Eurostat, είναι ότι στην Ελλάδα η σχετική δαπάνη θα ανέρχεται στο 14,6% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 12,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το… κερασάκι στην τούρτα είναι οι αντίστοιχες αναλύσεις της ΕΚΤ, η οποία καταλήγει στο σοκαριστικό βασικό συμπέρασμα ότι το πιο πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς το 2070 το ποσοστό εξάρτησης (αναλογία συνταξιούχων- εργαζόμενων) θα έχει φτάσει στο 63,1, έχοντας φτάσει στο pick το 2050 με 71%, αποκαλύπτοντας μια απολύτως ανισόρροπη και μη βιώσιμη κατάσταση.

Το ΔΝΤ πάει την ιστορία παραπέρα. Κατ’ αρχάς επιμένει ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στην Ελλάδα έχει ιστορικά χαμηλές επιδόσεις, με ετήσιους ρυθμούς που απέχουν σχεδόν 1 ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και περίπου 2 μονάδες από την πρώτη Ιρλανδία κι αυτό «ψαλιδίζει» ακόμα περισσότερο τη δυναμική του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, αναδεικνύει τη χρόνια αδυναμία- απροθυμία εφαρμογής ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και την τάση αντιστροφής τους ειδικά σε περιόδους προεκλογικές, καταλήγοντας λίγο ως πολύ στο συμπέρασμα ότι η πρόβλεψη για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%- την οποία πλέον συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι- όχι μόνο συντηρητική δεν είναι, αλλά αντιθέτως υπεραισιόδοξη, καθώς απαιτεί… αιώνια προσήλωση και δέσμευση των Ελλήνων σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ