Τα χρέη στο δημόσιο "ξεκαθαρίζουν" την αγορά

Κύμα λουκέτων και κλεισίματος βιβλίων υπό την πίεση της τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Τα χρέη στο δημόσιο "ξεκαθαρίζουν" την αγορά

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα ξεκινάει και το κριτήριο για το ποιος θα επιβιώσει στην αγορά και ποιος θα υποχρεωθεί να βάλει λουκέτο, θα είναι –μεταξύ άλλων- το ποιος θα μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη του. Το δημόσιο μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι και μάλιστα περισσότερο πιεστικά από τις τράπεζες.

Οι αποφάσεις για την τακτοποίηση των χρεών σε «έως και 120 δόσεις» τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και πλέον οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, σε συνεργασία με τους λογιστές τους, καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα: ή θα μείνουν άπραγοι και θα υποστούν τις συνέπειες (δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ) ή θα μπουν σε μια διαδικασία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Δεν θα είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν τρεις διαφορετικές υποχρεώσεις χωρίς κανένα περιθώριο απόκλισης:

  1. Οι συσσωρευμένες οφειλές έως και το τέλος του 2016 θα μπορούν να τακτοποιηθούν με την καινούργια ρύθμιση των 120 δόσεων στην οποία όμως δεν θα μπορούν να ενταχθούν όλοι. Εξ’ ορισμού εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι) οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ καθώς και οι επαγγελματίες που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα υπο το βάρος των υποχρεώσεων.
  2. Οι συσσωρευμένες οφειλές που γεννήθηκαν μέσα στο 2017 (και δεν είναι λίγες καθώς η χρονιά έκλεισε με φρέσκες οφειλές άνω των 10 δις. ευρώ) θα μπορούν να τακτοποιηθούν το πολύ σε 12 δόσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων οπότε μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο.
  3. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις πρέπει επίσης να πληρώνονται στην ώρα τους με όλες τις στρεβλώσεις που προκύπτουν από την κακή εφαρμογή των νόμων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το καθεστώς υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών όπου οι επαγγελματίες εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έχουν να πληρώσουν και τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι λόγω επικούρησης, εφάπαξ, διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των εισφορών κλπ.

Όποιος αντέξει σε αυτή την «τριπλή επίθεση» θα είναι και αυτός που θα επιβιώσει την επόμενη ημέρα. Είναι προφανές ότι δεν θα τα καταφέρουν όλοι. Οι περισσότεροι θα λυγίσουν είτε υπό το βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων είτε υπό το βάρος των πολλών και διαφορετικών «ρυθμίσεων» στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν. Το 2018, θα είναι το έτος του μεγάλου ξεκαθαρίσματος το οποίο και επιδιώκουν άλλωστε οι δανειστές από τα πρώτα κιόλας χρόνια των μνημονίων. Θέλουν σαφώς μικρότερο αριθμό επαγγελματιών και μεγαλύτερο αριθμό μισθωτών προκειμένου και ο φορολογικός έλεγχος να είναι ευκολότερος και οι εισπράξεις των φόρων και των ασφαλιστικών διασφαλισμένες όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μισθωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ