Απογοητευμένοι οι πολίτες με τους χειρισμούς Τσίπρα

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Απογοητευμένοι οι πολίτες με τους χειρισμούς Τσίπρα

Στρέφει τα νώτα της η κοινωνία στο σημερινό πολιτικό σύστημα ή εμφανίζει κόπωση, που μεγεθυνεται από την απογοήτευση που προκαλεί η πεποίθησή της ότι οι οικονομικές σημερινές συνθήκες είναι δύσκολα αναστρέψιμες; Και επομένως ο λαός είναι υποχρεωμένος να υποστεί τις συνέπειες των όσων επί σειράν ετών προκάλεσαν οι πολιτικοί, που αδυνατούν πλέον να θεραπεύσουν τα οδυνηρά αποτελέσματα από τα λάθη του παρελθόντος;
Τα εύλογα αυτά ερωτήματα προκύπτουν από τις απαντήσεις που εχουν δώσει οι πολίτες σε σειρά τελευταίων δημοσκοπήσεων. Πιο χαρακτηριστικά παράδειγματα της απόστασης που παίρνει η ελληνική κοινωνία από το πολιτικό σύστημα, γενικώς, έτσι όπως αυτό εκφράζεται σήμερα είναι τα εξής:
Σε έρευνα του Ιουλίου που είχε διενεργήσει παγκοσμίως ο ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων (Government at a glance) μόλις το 13%(!) των Ελλήνων εμπιστευόταν την κυβέρνησή του, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 42%. Εξ ίσου χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο εκείνη που μαινόταν η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη -καθώς η πρώτη προσπαθούσε να απαξιώσει τους λειτουργούς της δεύτερης- οι Έλληνες πολίτες εκφράζονταν με υψηλά ποσοστά όσον αφορά στην εμπιστοσύνη τους προς την τρίτη Εξουσία.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΟΙ ΝΕΟΙ. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας περιλαμβάνει βεβαίως και τους νέους. Έτσι έρευνα της MRBγια την διαΝΕΟσις αποκάλυψε ότι οι νέοι εμπιστεύονται περισσότερο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (!) από την κυβέρνηση. Βεβαίως τα ποσοστά εμπιστοσύνης και για τους δύο Θεσμούς ήταν χαμηλά, πλην όμως σαφώς προηγείτο το Ταμείο, διότι οι νέοι έκριναν ότι σε σχέση με τον χαώδη τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση το ΔΝΤ έχει πιο συγκροτημένη δομή.

Επίσης είναι εντυπωσιακό, επειδή οι ερωτώμενοι ήσαν νέοι, ότι εμπιστεύονταν περισσότερο την ...Αστυνομία και βεβαίως την Δικαιοσύνη. Που σημαίνει ότι οι νέοι έχουν καταλάβει, ειδικώς ως προς την Αστυνομία, ότι οι όποιες δυσλειτουργίες της στην αντιμετώπιση λ.χ. ακραίων φαινομένων βίας που κατά καιρούς εκδηλώνονται, δεν είναι ευθύνη των οργάνων της τάξεως αλλά ότι αυτά εκτελούν άνωθεν εντολές, πολιτικών προϊσταμένων.

Στα παραπάνω ευρήματα να προσθέσουμε ότι σε πρόσφατη παγκρήτια έρευνα που διενεργήθηκε –δηλαδή σε τοπικό μεν επίπεδο αλλά σε περιοχή με μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ- το 61,4% θεώρησε ότι υπεύθυνες για την ανεργία είναι οι κυβερνήσεις και μόνο το 21,1% η ...Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι άλλωστε μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό που προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή οι νέοι εμπιστεύονται περισσότερο το ...ΔΝΤ!
Περιεκτική των όσων έχουν καταγραφεί ανωτέρω είναι η παρατήρηση του κ. Στράτου Φαναρά της Metron Analysis, ο οποίος, στην ανάλυσή του για τη δημοσκόπηση που πρόσφατα διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας Τα Νέα, επισημαίνει τα εξής: «Η πολιτική εμπιστοσύνη που μετράται μέσω της εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο δεν φαίνεται να βελτιώθηκε, το αντίθετο, από τον Ιούνιο μέχρι τώρα μειώθηκε...Για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες αυτούς, χρειάζεται μία άλλη κουλτούρα δημοσίου διαλόγου και δράσης, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει στην χώρα μας»...

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ. Δύο άλλα δημοσκοπικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την απόσταση που παίρνει το εκλογικό σώμα από τα κόμματα και γενικώς από την σημερινή πολιτική είναι και τα εξής:
Πρώτον είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά που δείχνουν την έλλειψη του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για τα όσα συνέβησαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία έχει καθιερωθεί ως το βήμα της ανάλυσης κυρίως της οικονομικής πολιτικής των πολιτικών αρχηγών. Το 47,5% τον ερωτηθέντων δεν παρακολούθησαν καν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Μητσοτάκη ήταν 41,5%
Δεύτερον η διαρροή στις μετακινήσεις, από τα δύο μεγάλα κόμματα, προς αποχή, άκυρο, λευκό ή δεν ξέρω/δεν απαντώ για μεν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ποσοστό 32,5% και 13,5% για την Νέα Δημοκρατία. Είναι το τμήμα του εκλογικού σώματος το οποίο δείχνει στις έρευνες την απόσταση που παίρνει από τα κόμματα, και κυρίως από το κυβερνών.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Χαρακτηριστική επίσης περίπτωση της αδιαφορίας της κοινής γνώμης απέναντι στον πολιτικό κόσμο και τα συμβαίνοντα σε αυτόν είναι και η εξής: Για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην κεντροαριστερά για την ανασύστασή της, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis δηλώνει ότι του είναι αδιάφορη η προσπάθεια συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα. Ανάλογα υψηλό ποσοστό αδιαφορίας είχε καταγραφεί και σε προηγούμενη έρευνα!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι φυσικό να την προσδιορίζει και η εκάστοτε κυβερνηση με τον τρόπο που λειτουργεί και τις ενδεχόμενες ασυνέπειές της απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Υπ’ αυτήν την έννοια έχει πολύ μεγάλη συμβολή στην κόπωση της ελληνικής κοινωνία απέναντι στα κόμματα, δεδομένου ότι η αναντιστοιχία μεταξύ μάταιων ελπίδων που έσπειρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής πραγματικότητας είναι τεράστια.


Δεν τους πιστεύουν όταν λένε για αντίμετρα

Ενδεικτικό αυτής της αναξιοπιστίας που έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία είναι και το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση έχει χάσει και το πλεονέκτημα της πειστικής προπαγάνδας καθώς τα όσα υποστηρίζει δεν τα συμμερίζεται πλέον ο ελληνικός λαός. Ενισχυτική της διαπίστωσης αυτής είναι η τελείως αρνητική διάθεση της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα περί των υποτιθέμενων αντιμέτρων.
Πράγματι, σε σχετική έρευνα τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση, τα θεωρεί ασήμαντα μπροστά στα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν, το 62,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!! Το ποσοστό αυτό φτανει στο 86,4% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 75,8% μεταξύ όσων ψήφισαν άλλο κόμμα. Κοντά στο 58% είναι και όσοι εκτιμούν ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν οι μισοί δε από αυτούς είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος!! Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση ή δεν πιστεύουν πλέον τα όσα τους λέει... Και αυτό καθιστά αμφίβολο το αν θα επαναλάβουν το τόλμημά τους να ψηφίσουν δύο φορές ΣΥΡΙΖΑ.


Το 98% θεωρεί ότι η κατάσταση είναι τελείως κακή

Ένα άλλο στοιχείο που συμβάλει στην αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος απέναντι στην πολιτική είναι και το εξής γεγονός: Η ελληνική κοινωνία δεν έχει βγάλει από το μυαλό της ότι, με την αδυναμία τόσο καιρό να βγούμε από τα αδιέξοδα, το κόστος των οποίων πληρωνει η ίδια, δεν είναι δυνατόν παρά να υπάρχουν και άλλες λύσεις, οιμοποίες όμως δεν υιοθετούνται. Για παράδειγμα στην πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας το 58,5% δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ΄ενα δε 38,5% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ!
Επιπλέον σε ποσοστό 85,5% η κοινή γνώμη είναι βέβαιη ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, γεγονός που ενισχύει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης που υποστηρίζει τα αντίθετα. Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα ΝΕΑ μπορεί να έδειξε ότι όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση έχουν περιοριστεί από το 87% στο 76%, αλλά το ποσοστό παραμένει δραμτικά μεγάλο για μία κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία δυόμισυ χρόνια.
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ. Σε προηγούμενη πάντως έρευνα της Metron Analysis επίσης αρνητικό πρόσημο σε ποσοστό 72%% είχε και η εκτίμηση των πολιτών για την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η αρνητική εκτίμηση έχει την ιδιαίτερη σημασία της δεδομένου ότι η Αριστερά εμφανίζεται να μονοπωλεί την κοινωνική ευαισθησία καθώς και ότι είναι αυτή που νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών. Και βεβαίως διαψευδει στην πράξη την σχετική κυβερνητική προπαγάνδα.
Συγχρόνως όμως αυτή η αναξιοπιστία που προκύπτει από την αντίθεση μεταξύ των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση και των όσων πιστεύει η ελληνική κοινωνία δεν αφήνει αλώβητο και το λοιπο πολιτικό σύστημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ως κυβέρνηση τον κύριο εκπρόσωπό του.
Όμως αν η κυβέρνηση θεωρεί αναξιόπιστες τις ελληνικές έρευνες επειδή τα αποτελεσματα δεν την ευνοούν, έχουμε και τη δημοσκόπηση του ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ. Και τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 88% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 98% (!!) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση είναι τελείως κακή. Με άλλα λόγια το ποσοστό για την κατάσταση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε σχέση με τις έρευνες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2016 φτάνοντας σχεδόν το απόλυτο 100%!

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ