Οι επενδύσεις... περνούν από το Πεκίνο

Οι επενδύσεις... περνούν από το Πεκίνο
Στο κυνήγι των επενδύσεων θα επιδοθεί ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στο ταξίδι του στο Πεκίνο αφού έχουν ήδη κανονιστεί συναντήσεις με μεγάλους κινεζικούς ομίλους, όπως με την Bank of China, την State Grid για ενεργειακά projects και την Asian Infrastructure and Investment Bank για επενδύσεις σε ό,τι αφορά στις υποδομές.

Μετά την Cosco στον ΟΛΠ και τη State Grid στον ΑΔΜΗΕ, o «χάρτης» των κινήσεων του Πεκίνου διευρύνεται με κινήσεις που θα εκδηλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ανεβάζουν τον επενδυτικό πήχη στα 5 δισ. ευρω την επόμενη πενταετία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν εκτός από την Cosco και τη Fosun, οι κινέζικοι κολοσσοί Dalian Wanda Group, που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό, η Shenzhen Airport που «γλυκοκοιτάζει» το 30% του ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ Ε. Βενιζέλο, η Hainan Group, η China Shenhua Group που εκτός της CMEC συζητά με τη ΔΕΗ για νέες λιγνιτικές μονάδες αλλά και ο παγκόσμιος γίγαντας των υδροηλεκτρικών China Three Gorges Corporation.

Συμφωνίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών τεχνολογιών αναμένεται να υπογράψει ο Νίκος Παππάς, καθώς οι συζητήσεις είναι ήδη «ώριμες» στο πεδίο αυτό, ενώ θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα ώστε να ενταθούν οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα, αλλά και οι... εξαγωγές τουριστών από την Κίνα στην Ελλάδα.

Οι κινέζοι έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για τις Μαρίνες, τα περιφερειακά λιμάνια, όπως το Κατάκολο, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Ηρακλείου που συνδέονται με το ευρύτερο σχέδιο για άνοιγμα στην κρουαζιέρα.

Στο «ραντάρ» των επενδύσεων εντάσσεται και η βιομηχανία ή στην είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εταιρειών. Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδιαφέρον δημιουργίας νέων σχημάτων μέσω joint venture με έλληνες επιχειρηματίες στους τομείς του εμπορίου και των νέων τεχνολογιών.

Ο Τσίπρας θα επιδιώξει να «κλειδώσει» την στήριξη του Πεκίνου στα ελληνικά ομόλογα, όταν έρθει η ώρα της θερινής δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Σημειωτέον ότι εδώ και καιρό, οι Κινέζοι αγοράζουν ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης και επεκτείνονται στην πρωτογενή, αλλά και την δευτερογενή αγορά ομολόγων. Παράλληλα, το Πεκίνο είχε στηρίξει εν μέρει και την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά με ένα μικρό ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ