Το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια - Τι ζητάει από Έλληνες και Ευρωπαίους

Το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια - Τι ζητάει από Έλληνες και Ευρωπαίους
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν τις τελευταίες ώρες από την Ουάσινγκτον σε Βρυξέλλες και Αθήνα, καθώς το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να αναδιπλωθεί ή να υπαναχωρήσει από τις δίδυμες απαιτήσεις του για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και μεγάλη ελάφρυνση χρέους, δυσκολεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την προσπάθεια απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Στην Αθήνα, το κυβερνητικό επιτελείο διαβλέπει τον κίνδυνο να εκτεθεί πολιτικά ψηφίζοντας δύσκολα και αντιλαϊκά πρόσθετα μέτρα κόντρα στη ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, χωρίς να πάρει το παραμικρό αντίδωρο για τα αποκαλούμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία συν τοις άλλοις είναι το μόνο εισιτήριο για την ένταξη στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) ήτοι για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Η αίσθηση αυτή ενισχύεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα στο πεδίο του χρέους, πλην των αναγκαίων τεχνικών ενεργειών για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που έχει ανακοινώσει προ πολλού ο ESM.

ΚΕΝΟ. Από την άλλη μεριά, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η θέση του ΔΝΤ ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υποχωρήσουν αμέσως μετά από τη λήξη του Προγράμματος στο 1,5%, συνεπάγεται ένα χρηματοδοτικό “κενό” της τάξης των 40 δισ ευρώ ως το 2040, ενδεχόμενο που ο Β. Σόιμπλε ούτε καν αντέχει να ακούει. Δύσκολο να “περπατήσει” θεωρείται και η μεσοβέζικη λύση του... 50- 50, που σκέφτονται κάποιοι στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ήτοι η διατήρηση του 3,5% για την πρώτη πενταετία μετά από το 2018 και η σταδιακή υποχώρηση στο 1,5% για τη δεύτερη πενταετία, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση η “τρύπα” δεν είναι ευκαταφρόνητη, αφού θα αγγίξει τα 20 δισ ευρώ. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι αν αυτό το “σβήσιμο” του πλεονάσματος συνδυαστεί με ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης- κάτι που δεν είναι διόλου απίθανο- τότε μιλάμε για πλήρη εκτροχιασμό, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2040 θα διαμορφωθεί στο 135%, δηλαδή περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το βασικό σενάριο, ενώ αν επεκτείνουμε τη δυναμική του ως το 2060, θα ξεπεράσει το 190% ήτοι θα διαμορφωθεί 90 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων!

ΠΑΓΙΔΑ. Αφήνοντας κατά μέρος τα σενάρια περί ελιγμών ή συμπαιγνίας του Ταμείου με το Βερολίνο, όπως επίσης το ενδεχόμενο επιχείρησης... ηρωικής εξόδου του ΔΝΤ- “για να σώσει την αξιοπιστία που του έχει απομείνει” παρατηρούν δηκτικά ευρωπαϊκές πηγές- στην κυβέρνηση αισθάνονται παγιδευμένοι κι αυτό αποτυπώνεται στις σπασμωδικές αντιδράσεις μετά από το Eurogroup αλλά και στην αμήχανη στάση απέναντι στο κείμενο των όρων που θέτουν οι θεσμοί προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, η περίεργη αναμονή παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση θα παίξει με τη φωτιά ως το παρά ένα, φλερτάροντας με το ενδεχόμενο ατυχήματος ήτοι με το μπλέξιμο στον εκλογικό κύκλο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επίσης με την επιβάρυνση του κλίματος λόγω εσωτερικών (ελληνοτουρκικά, προσφυγικό, Κυπριακό) ή εξωτερικών (οικονομικός “ψυχρός” πόλεμος της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α. του Τραμπ) παραγόντων.

Στο τραπέζι μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων

Ως βασικό σενάριο στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο εξακολουθούν να “βλέπουν” το συμβιβασμό της κυβέρνησης, με τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, που όπως αποκάλυψε το “mp” δεν είναι άλλα από το “ψαλίδισμα” αφορολογήτου και συντάξεων. Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλάνε για μείωση του όχι πέρα από τις 6.000 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου θα πέσει στα περίπου 1.300 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα, αφήνοντας ακάλυπτους μισθωτούς και συνταξιούχους των 500- 600 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, δεν εξοικονομούνται παρά μόνο 1,8 δισ ευρώ κι αυτό συνεπάγεται την ανάγκη τουλάχιστον 700 εκατ. Ευρώ ακόμα, σύμφωνα μάλιστα με το... καλό σενάριο, που προϋποθέτει ότι η προκαταβολική νομοθέτηση θα καλύψει μόνο τα 2,5 δισ ευρώ από τα 4,5 δισ ευρώ που απαιτεί το Ταμείο, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την επέκταση του “κόφτη”. Πού θα βρεθούν αυτά τα 700 εκατ. Ευρώ, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία το απευθείας (θα μπουν ούτως ή άλλως στον “κόφτη”) “μαχαίρι” στις συντάξεις; Όσοι γνωρίζουν τα μυστικά των κωδικών του Προϋπολογισμού αλλά και τις εμμονές του ΔΝΤ, αναφέρουν ότι μόνο με αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% μπορεί να εξασφαλιστεί τέτοιο έσοδο, καθώς πιάνει όλα τα βασικά είδη διατροφής και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν, πάντως, το σενάριο να επιλέξει η Αθήνα την πολιτική διαπραγμάτευση, αν επικρατήσουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, άρα δεν θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αποδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ειδικά από τη στιγμή που το Ταμείο δεν ανοίγει τα χαρτιά του και υποσκάπτει το ελληνικό πρόγραμμα. Τα πρώτα μηνύματα που φρόντισαν, πάντως, να στείλουν... διακριτικά στην Αθήνα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι ότι μια τέτοια τακτική εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά από τη στιγμή που στο Eurogroup οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν ευνοούν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ