Σκληρό «πόκερ» για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σκληρό «πόκερ» για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Σε σκληρό «πόκερ» έχει εξελιχθεί η ιστορία με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να εμφανίσει η χώρα από το 2018.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρά την μετριοπαθή στροφή του, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πράγματι να μην είναι σε θέση να εμφανίζει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για μία δεκαετία, ωστόσο πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της για κάποια χρόνια.

Η αποστροφή αυτή του προέδρου του Eurogroup δείχνει ακριβώς το σημείο που έχει «κόλλησέ» η αξιολόγηση και απ΄ ότι φαίνεται δύσκολα θα μπορέσει να κλείσει. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του στο δίκτυο RTLZ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει από σήμερα να αποδείξει ότι διαθέτει το απαραίτητο οπλοστάσιο προκειμένου ο προϋπολογισμός να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο κατανάγκην δεν θα είναι 3,5%, για μία δεκαετία. Ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε χαρακτηριστικά οτι «είναι πολύ δύσκολο η χώρα να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ της για μία δεκαετία».

Η απαίτηση για πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό πρωτογενές αποτέλεσμα για τον προϋπολογισμό μετά τη λήξη του προγράμματος, έγινε για πρώτη φορά γνωστή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο ο στόχος του πλεονάσματος θα μείνει στο 3,5% ή θα μειωθεί ή θα μείνει στο 3,5% για λίγο χρόνια και μετά θα μειωθεί. Το ΔΝΤ όπως είπε ζητά νέα μέτρα στην περίπτωση που τα πλεονάσματα είναι πάνω του 1,5%.

Στη διελκυστίνδα των πρόσθετων μέτρων η Ελλάδα διαθέτει ένα «κρυφό άσσο», τις αμυντικές δαπάνες. Η χώρα μας παρά την κρίση και την δραματική μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία εφτά χρόνια έχει διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ. Γεγονός που φρόντισε να εξάρει και ο πρόεδρος Obama στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με την Barclays ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είναι πολύ πιθανόν να ασκήσει σημαντικές πιέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να τηρήσουν την συμβατική υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή τους στο Σύμφωνο της Βορειο Ατλαντικής Συμμαχίας και να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο όριο του 2,5%.

Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ισχυρή πίεση σε Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία οι οποίες ξοδεύουν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους (στοιχεία 2015) στην άμυνα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα δαπανά τα περισσότερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και μόνο η Πολωνία η Γαλλία και η Εσθονία την προσεγγίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ