Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης που κολλάνε στο... κουαρτέτο

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης που κολλάνε στο... κουαρτέτο
Μια ακόμη κυβερνητική εξαγγελία με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης προστέθηκε από χθες στον μακρύ κατάλογο των υποσχέσεων οι οποίες προς το παρόν έχουν παραμείνει υποσχέσεις με το… ανάθεμα να πέφτει πάντοτε στους δανειστές. Χθες, η υπόσχεση αφορούσε στο «πάγωμα» -έστω και για 14-15 μήνες των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τους φορείς του δημοσίου.

Τον Σεπτέμβριο, είχε εξαγγελθεί από το βήμα της ΔΕΘ το «πάγωμα» των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες στον ΟΑΕΕ και στα υπόλοιπα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων ενώ εδώ και μήνες επανέρχονται ξανά και ξανά οι υποσχέσεις για τη θέσπιση του «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, την παροχή κινήτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμη και την παροχή κινήτρων για την εμφάνιση αδήλωτων εισοδημάτων.

Η χθεσινή κυβερνητική εξαγγελία, δεν συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις ότι έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών προκειμένου να προχωρήσει η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας με τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν πάντως ότι η κυβερνητική δέσμευση θα προχωρήσει κανονικά. Στο οικονομικό επιτελείο, ποντάρουν στο ότι οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει για την προστασία της κύριας κατοικίας –για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υπό προϋποθέσεις- όταν ο επισπεύδων είναι τράπεζα οπότε δεν αναμένεται να έχουν αντίρρηση να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και για το δημόσιο. Αυτό βεβαίως θα φανεί στην πράξη καθώς το τελευταίο διάστημα το κουαρτέτο έχει μπλοκάρει κάθε μέτρο που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά και το οποίο αφορούσε στη ρύθμιση οφειλών.

Έγινε απόπειρα για επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα παραμείνουν παγωμένες οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών στον ΟΑΕΕ με μοναδική υποχρέωση να πληρώνονται τα τρέχοντα χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο. Η τύχη της συγκεκριμένης διάταξης αγνοείται όπως αγνοείται επίσης και η τύχη του νομοσχεδίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων. Κατά την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, Έλληνας αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία ενδέχεται να εγκαταλειφθεί και να αντικατασταθεί από άλλο αντίστοιχο μέτρο αλλά επίσης δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι.

Εντυπωσιακή είναι η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Υποτίθεται ότι το μέτρο θα είχε ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι αλλά τελικώς το 2016 θα είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ζητήσει καθόλου αποδείξεις, όχι μόνο ηλεκτρονικές αλλά και χάρτινες. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την εμφάνιση κρυφών εισοδημάτων, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει συμφωνήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους φόρους που θα πρέπει να πληρώνουν όσοι αποκαλύψουν εισοδήματα αλλά και αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται.

Προφανώς τα νεώτερα για όλα τα μέτωπα θα υπάρξουν από Δευτέρα οπότε και καταφτάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί για διαπραγματεύσεις. Εκτός από τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, η κυβέρνηση προφανώς θα περιμένει απαντήσεις και για τις εκκρεμότητες που προαναφέρθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ