Συνάντηση Τσίπρα- Μερκέλ

Συνάντηση Τσίπρα- Μερκέλ
Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντηση βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εν όψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σε ανάρτηση που έκανε ο κ. Τσίπρας από την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» και υπογράμμισε πως «ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο».

Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας «ανέβασε» και μια φωτογραφία από το ραντεβού του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ αναφερόμενος στη σύντομη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών υπό τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, έγραψε πως η υποδοχή έγινε σε «φιλικό κλίμα».

Σε δηλώσεις της από την Τουρκία η κυρία Μέρκελ ζήτησε να μπει ένα τέλος στις υποσχέσεις για δωρεές που δεν πραγματοποιούνται, εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα «αξιόπιστο σύστημα» για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.

«Πολύ συχνά δίνονται υποσχέσεις για δωρεές, όμως τα χρήματα δεν ακολουθούν ώστε να τοποθετηθούν στα προγράμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι έχουμε ανάγκη ένα «σύστημα που αντέχει, αξιόπιστο».

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει τρεις ομιλίες και παρεμβάσεις και ειδικότερα στην (κλειστή) συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ξεκίνησε η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος, στην Ολομέλεια της Συνόδου και στην Στρογγυλή Τράπεζα, όπου θα συμμετέχει, με θέμα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ