ΙΟΒΕ: Δύο στους δέκα Ελληνες τρώνε από τα έτοιμα!

ΙΟΒΕ: Δύο στους δέκα Ελληνες τρώνε από τα έτοιμα!
Οριακή βελτίωση σημείωσε η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών στην χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» υποχωρεί τον Δεκέμβριο στο 57% (από 66%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους αυξάνεται στο 15% (από 10%).Στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αντιπροσωπεύουν το 9% (από 8%) του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξάνονται στο 19% (από 15%).

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ενισχύεται τον Δεκέμβριο κατά 3 μονάδες και διαμορφώνεται στις -61,1 μονάδες, επίδοση δυσμενέστερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (-53,9 μον.).

Η άνοδος του συνολικού δείκτη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, αφού οι υπόλοιπες μεταβλητές του επιδεινώνονται. Παρά την επιβολή νέων μέτρων με άμεση εισοδηματική επίπτωση στο τελευταίο διάστημα του έτους, εξέλιξη η οποία συνήθως πλήττει σημαντικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών, αυτό δε συμβαίνει τουλάχιστον αυτόν τον μήνα.

Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρώτη θέση απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (-29,8 μον. εκ νέου), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-18,9 από -17,9 μον.), η Ρουμανία (-20,6 από -17,8 μον.) και η Κροατία (-18 από -16,7 μον.). Η Κύπρος έχει ανακάμψει, με το σχετικό της δείκτη να μεταβάλλεται όμως ελαφρώς αρνητικά (-10 από -8,4 μον.), εξέλιξη που αντανακλά την αποτελεσματική σταδιακή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα ενισχύεται οριακά τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώνεται στις 87,1 μονάδες από 86,5 µονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε επίδοση πάντως πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (99,1 µονάδες). Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά. Αντίθετα σε Υπηρεσίες και Κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται.

Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο. Ταυτόχρονα όμως οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση τόσο συνολικά με το 2014, όσο και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ