Σαπέν - Τσακαλώτος: Υπάρχουν λύσεις για το ελληνικό χρέος

Σαπέν - Τσακαλώτος: Υπάρχουν λύσεις για το ελληνικό χρέος
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το ασφαλιστικό αλλά και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν και μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δύο πολιτικοίμετά την συνάντησή τους.

«Είμαι σίγουρος όσε τι υπάρχουν λύσεις (για τη διευθέτηση του χρέους)» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός και συμπλήρωσε «εφ’ όσον αυτές δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το εκδιώξουμε», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «επιτυχημένου οικονομικού κύκλου».

Τέλος υπογράμμισε ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να προχωρήσει στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, απάντησε: «Ανάμεσα στις μέρες και στους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι «ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτιστεί μια υπεύθυνη ατζέντα».

«Ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ κάτω από καλύτερες συνθήκες οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους φίλους μας στη Γαλλία, στον Πρόεδρο Ολάντ, στον Μισέλ και πολλούς συνεργάτες του, που έχουν προσφέρει βοήθεια και συνεχίζουν να το κάνουν σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου που σύντομα θα δημιουργηθεί.

Η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ χρήσιμη. Ανέπτυξα στον Μισέλ τον οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης που ξεκίνησε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια διαδικασία η οποία εξελίχθηκε πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Το Σεπτέμβρη ανησυχούσα, αλλά τα πράγματα πήγαν πολύ καλά.

​Και παρότι υπήρχαν διαθέσιμα 25 δισ. για τις τράπεζες, χρησιμοποιήσαμε 5-6 δισ. και αυτό συνιστά μια θετική κατάληξη για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη ως σύνολο» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Τσκαλώτος.

Το Ταμείο αποτελεί μία εκκρεμότητα που μένει να διευθετηθεί με τους δανειστές. Εκκρεμούν το τι θα περάσει στη δικαιοδοσία του νέου ταμείου, (τράπεζες, ΤΑΙΠΕΔ;), η διοίκησή του καθώς θα έχει ξένα μέλη στο ΔΣ, αλλά και το πού θα πάνε τα χρήματα που θα εισπραχθούν. Η κατ΄ αρχήν συμφωνία του Αυγούστου προέβλεπε το Ταμείο να δίνει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων για ανάπτυξη σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ που σχεδόν το σύνολό των εσόδων του πάει στο χρέος και για το οποίο η κυβέρνηση παλεύει να αλλάξει τους όρους λειτουργίας, ενδεχομένως και με ενσωμάτωσή του στο νέο Ταμείο. Επίσης στο νέο ταμείο η κυβέρνηση επιδιώκει να μπει και ρύθμιση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από τους πόρους που θα μαζεύει.

Πέρα από την ατζέντα για την αξιολόγηση και το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό καθώς και η προσφορά της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση, ήταν θέματα που επίσης συζήτησε με το Γάλλο ομόλογό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνάντησή τους.

Τη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν κατά το 2016 υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Μισέλ Σαπέν. Υπογράμμισε το ρόλο που παίζουν κοινωνικά οι συντάξεις των ηλικιωμένων την συγκεκριμένη εποχή και που συχνά βοηθούν στην επιβίωση της οικογένειας λόγω της ανεργίας των νεότερων.

Παρ΄όλα αυτά υπογράμμισε την αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας όμως ότι θα πρέπει να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος της Ελλάδας είναι μια σοβαρή, μεσοπρόθεσμη στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα απαιτούνται ιδέες για την εξασφάλιση του απαραίτητου 1% του ΑΕΠ ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις.

«Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα με τον Μισέλ που άπτονται της ευρωπαϊκής πραγματικότητας ευρύτερα, όπως θέματα ασφαλιστικά και επενδυτικά», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Επίσης, μιλήσαμε για την προσφυγική κρίση, τις επιπτώσεις στην οικονομία και τον κοινωνικό αντίκτυπό της, όπως και στον αντίκτυπο που έχει στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αλλά και σε εκείνα άλλων χωρών επίσης, ειδικά της Ιταλίας αλλά και άλλων, καθώς και για την πολιτική διάσταση της προσφυγικής κρίσης.

Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες – και αυτό κάνουμε στην Ελλάδα. Ανάλογα πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι προς τους πρόσφυγες, αλλά και προς την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πιστεύω ότι οι Έλληνες το απέδειξαν αυτό στην πράξη με τη στάση τους απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε είδους. Τάχθηκαν εν συνόλω κατά των φρικαλέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό. Αυτή η αλληλεγγύη, συμφωνήσαμε με το Μισέλ, ​ότι​ παίρνει πλέον καθολικό χαρακτήρα.

Η Ευρώπη μας εμπνέει, διότι πρόκειται για μια Ευρώπη συνεργασίας με συγκεκριμένους κανόνες, όπου καθένας θέλει να κάνει το καλύτερο τόσο για τη χώρα του, όσο και για το γενικό καλό. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι εν εξελίξει στην Ευρώπη.

​Μπορέσαμε να δούμε με πολύ απτό τρόπο ​πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη, όχι στην θεωρία αλλά στην πράξη. Πιστεύω λοιπόν πως όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη τόσο περισσότερο χώρο της δίνει να αναπτυχθεί.»

Παίρνοντας το λόγο ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για δύο πράγματα: α) ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και β) είναι επίσης σίγουρος ότι θα βρεθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ και θα ξεκινήσει σύντομα μια συζητήση για το χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ