Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις έως το τέλος του έτους»

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις έως το τέλος του έτους»
«Έρχομαι στην Ελλάδα ως φίλος» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς.

«Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Περάσαμε μια δύσκολη κρίση τους τελευταίους μήνες αλλά σώσαμε τα βασικά: η χώρα έμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Όπως είπε ο ευρωπαίος επίτροπος «μετά τον Ιούλιο υπάρχει εμπιστοσύνη και θετικό μομέντουμ. Αυτό θέλουμε να διατηρηθεί». Συμπλήρωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα και δύσκολες συζητήσεις. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις έως το τέλος του έτους».

Το Eurogroup της Δευτέρας θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος έως τότε, τόνισε ο Π. Μοσκοβισί. «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη είναι δυο έννοιες που πάνε μαζί».

Οι εκκρεμότητες

Οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ήταν ειλικρινείς και δείχνουν το θετικό κλίμα, σημείωσε ο Επίτροπος και επανέλαβε ότι «ήρθα εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Σημείωσε παράλληλα, όμως, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που εκκρεμούν: ένα είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου (θέμα που είναι κυρίως ευθύνη της ΕΚΤ) αλλά και τα κόκκινα δάνεια. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι αλλά και παράλληλα να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Ξέρουμε ότι ο Ελληνας είναι συνδεδεμένος με την κατοικία του. Πρέπει να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή αλλά και να δημιουργήσουμε κουλτούρα πληρωμής. Εκτιμώ ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό».

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να αρθούν τα capital controls και να ανακάμψει η οικονομία.

Ρύθμιση χρέους για συμμετοχή του ΔΝΤ

Όπως είπε και χθες το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση. Το Eurogroup δεσμεύτηκε για αυτό το καλοκαίρι και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια ευφυή λύση η οποία θα εξασφαλίσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα.

Ο Επίτροπος σε συναντήσεις του με τον επιχειρηματικό κλάδο τόνισε την σημασία της ανάπτυξης. Η χώρα, σημείωσε, μπορεί να ξαναχτίσει την οικονομία της και να επιστρέψουν οι επενδύσεις και παράλληλα να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους υπέφεραν. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα και έχει τεράστια στοιχεία ενεργητικού.

Τέλος είπε ότι συζήτησε με τον Γ. Κατρούγκαλο για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αλλά και το ασφαλιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ