Αρνητικά «βλέπει» το Eurogroup το ενδεχόμενο δεύτερης χρήσης του EFSM

Αρνητικά «βλέπει» το Eurogroup το ενδεχόμενο δεύτερης χρήσης του EFSM
Το Eurogroup δεν εκλαμβάνει με καθόλου θετικό τρόπο το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερη χρήση του EFSM, αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,χθες κυβερνητική πηγή στο ίδιο μήκος κύματος έκανε λόγο για αντιδράσεις πλευράς των δανειστών φωτογραφίζοντας κράτη μέλη αναφορικά με το ενδεχόμενο να καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Αυγούστου όχι από το νέο δάνειο αλλά από δεύτερη δόση του EFSM ο οποίος έχει μαξιλάρι 6 δις. ευρώ. Έκαναν λόγο μάλιστα και για πρόσθετα προαπαιτούμενα που πιθανόν να ζητηθούν διαχωρίζοντας έτσι τη στάση κρατών μελών από αυτή της Κομισιόν που είναι πιο ήπια.

Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως παραδέχεται ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να είναι οριστικό αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν έχει καν γίνει το σημαντικό βήμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. H ίδια πηγή επισημαίνει, δε, ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να δείξει η ελληνική πλευρά τη λεγόμενη "ιδιοκτησία" του προγράμματος. Σε αυτό, καταλήγει, πως θα συνέβαλε το πέρασμα από την ελληνική Βουλή ενός ακόμα πακέτου μέτρων στις αρχές Αυγούστου.

Επισημαίνει μάλιστα ότι "τις επόμενες μέρες" θα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το πρόγραμμα στήριξης από τον ΕSM. Ενημερώνει μάλιστα ότι χτες πραγματοποιήθηκε ακόμα μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ιθυνόντων και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μέρος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι αν και "φιλόδοξο", το καλύτερο σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, σε αυτήν την περίπτωση η πληρωμή της 20ης Αυγούστου προς την ΕΚΤ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την πρώτη εκταμίευση από τον ESM, κάτι που είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σκοπίμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις και μίλησε για "δεύτερο δεκαπενθήμερο" του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προθεσμία "με τη στενή έννοια του όρου".

"Η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα", συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ καταλήγουν λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση- γέφυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ