Συνεδριάζουν σήμερα Eurogroup και Ecofin για το δάνειο-γέφυρα της Ελλάδας

Συνεδριάζουν σήμερα Eurogroup και Ecofin για το δάνειο-γέφυρα της Ελλάδας
Τηλεδιάσκεψη με θέμα το ελληνικό αίτημα για δάνειο- γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν εντός της ημέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης καλούνται να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον EFSM για να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες έως ότου- περίπου σε ένα μήνα- υπογραφεί το νέο μνημόνιο ύψους περίπου 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων του βραχυπρόθεσμου δανείου, τότε το ποσό των 7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί εφάπαξ σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ως την Κυριακή.

Το νέο δάνειο-γέφυρα θα ληφθεί από τον EFSM με τους όρους που το έλαβαν Ιρλανδία και Κύπρος, δηλαδή θα επιβαρύνεται από περισσότερους τόκους και θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα.

Τι θα πληρώσει η Ελλάδα με το δάνειο-γέφυρα

Με το ποσό των 7 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει οφειλές του κράτους όπως:

  • προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ,
  • τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν την προσεχή Δευτέρα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),
  • των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
  • τόκους ύψους 900.000.000 ευρώ και
  • διάφορες άλλες υποχρεώσεις ύψους 600.000.000 ευρώ.

Το μίνι δάνειο του EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο του ESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη λύση.