Κρίσιμη συνάντηση: Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς ενώπιον Τόμσεν και Ευρωπαίων

Κρίσιμη συνάντηση: Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς ενώπιον Τόμσεν και Ευρωπαίων
Μια πολύ κρίσιμη Κυριακή για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές είναι η σημερινή, καθώς οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού συναντώνται στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών -συμπεριλαμβάνομένων και αυτών του ΔΝΤ.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, ωστόσο προηγουμένως φρόντισε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους.

«Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη κορυφής που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως ούτε εκλογές θα γίνουν, αλλά ούτε και δημοψήφισμα, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει κάθε δημόσια συζήτηση από βουλευτές και στελέχη του κόμματος περί εκλογών ή περί μη ψήφισης της συμφωνίας, όταν αυτή επιτευχθεί και έρθει στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και οι λοιποί απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα, δίνουν τη δική τους «μάχη» στις Βρυξέλλες.

Χθες το απόγευμα, στην έδρα της Κομισιόν, ξεκίνησαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκεε εκπροσώπους της.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντος του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, που επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία, ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και οι σημερινές διαβουλεύσεις θα καθορίσουν το κλίμα στο επόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις για τα φορολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι συζητάει ακόμα και ενδεχόμενη αύξηση από τις αρχικές προτάσεις του ΦΠΑ. Αυτό όμως που φαίνεται ότι δεν διαπραγματεύεται, είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Στις νέες υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75%, που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης. Αξίζει να θυμήσουμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,65%.

Στις «κόκκινες γραμμές» που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει, είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως δέχεται την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή την επιβολή αντικινήτρων, ώστε να μην προχωρούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι πολίτες.

Στη νέα ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση αναφέρει και πάλι το θέμα της διευθέτησης του χρέους με δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά χρηματοδότηση έως το Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο σενάριο για χρηματοδότηση έως και το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ