Μέρκελ: Ο Τσίπρας συμφώνησε ότι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

Μέρκελ: Ο Τσίπρας συμφώνησε ότι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα
Για απόλυτη συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί εντατικά ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

«Στη συνάντηση με Τσίπρα και Ολάντ υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι οι συνομιλίες με τους θεσμούς θα συνεχιστούν εντατικά. Και από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει η προθυμία να το κάνει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών.

Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση

Κατά τη συνάντηση ειπώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή και μάλλον αυτό θα γίνει με τη διολίσθηση της Αθήνας στο στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές. Επίσης στο τραπέζι παραμένει το θεμα του ΦΠΑ, με την κυβερνηση να συζητά διορθωτικές κινήσεις στην αρχική της πρόταση.

Η κυβερνηση διαβεβαίωσε την άλλη πλευρα οτι θα καταβάλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έθεσε μετ´ επιτάσεως το αίτημα για ρύθμιση του χρέους, αποκατάσταση της χρηματοδοτησης και ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Στο θεμα αυτο της βιωσιμότητας επέμεινε και ο πρωθυπουργος στις δηλώσεις του αμέσως μετά - Μερκελ και Ολαντ απέφυγαν να πουν οτιδήποτε στον Τύπο.

Στη συνάντηση έγινε κουβέντα και για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν γρήγορα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. 7

Προς τούτο θα αναλάβουν δράση και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, οι οποιοι όμως συμφωνήθηκε να λειτουργούν υπό την στενή και ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ