Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ: Όχι Grexit, αλλά δεν μπορώ να βγάλω και λαγό από το καπέλο

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ: Όχι Grexit, αλλά δεν μπορώ να βγάλω και λαγό από το καπέλο
Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές άσκησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου για το G7 υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν του έστειλε εναλλακτικές προτάσεις, και δήλωσε «λίγο απογοητευμένος» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν είπε όσα του είπα για το θέμα του ΕΚΑΣ».

«Την τελευταία Τετάρτη μίλησα με τον κ. Τσίπρα. Οι τρεις θεσμοί εξηγήσαμε τις θέσεις μας και που υπάρχει χώρος για περισσότερο στοχευμένες διαπραγματεύσεις. Αυτές δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν ήταν έτοιμη η Αθήνα, ενώ εγώ ήμουν έτοιμος. Μου υποσχέθηκε την Παρασκευή νέες προτάσεις αλλά δεν τις έδωσε. Τις περίμενα το Σάββατο αλλά δεν ήρθαν. Ελπίζω να τις λάβουμε ώστε να έχουν δυνατότητα να συζητήσουμε την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη», υποστήριξε.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αποκλείω το Grexit όμως το γεγονός ότι αποκλείω την ιδέα είναι γιατί δεν θέλω να το δω. Δεν θέλω να βγουν συμπεράσματα από αυτό, να πουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να βγάλει το λαγό από το καπέλο..»

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουμε νέες συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να έχω τις προτάσεις για να τις μελετήσω».

«Απογοητεύτηκα λίγο από την ομιλία του Τσίπρα την Παρασκευή», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρουσίαζε την προσφορά των θεσμών ως «take it or leave it», αυτό δεν ισχύει, δεν ήταν το μήνυμα. Παρουσίασε την πρόταση ως αποκλειστικά δική μου που δεν ήταν. Ήμουν έτοιμος να συζητήσω τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας και ήθελα να γίνει η συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη. Περιμένω την πρόταση του. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Τσίπρα. Είναι φίλος μου όμως η φιλία πρέπει να τηρεί κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί περισσότερες από δυο ερωτήσεις για την Ελλάδα. Στο τέλος της συνέντευξης όμως έριξε δυο ακόμα βόμβες:

«Σίγουρα θα υπάρξει deadline, αλλά δεν είπα πότε. Δεν θέλω να πω κάτι που θα βλάψει την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο να μην κοπούν οι χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) είπε ότι «έδωσα ξεκάθαρες πληροφορίες για το θέμα αυτό, τις οποίες δεν ανέφερε στο κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα είναι απλή: Η Ελλάδα θέλει χρήματα, οι δανειστές εγγυήσεις. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο δανεισμένος είναι «ηθικός» και οι δανειστές ‘ανήθικοι’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ