Κλειδώνει το προσχέδιο συμφωνίας πιστωτών

Κλειδώνει το προσχέδιο συμφωνίας πιστωτών
Την ώρα που η Αθήνα αναμένει την πρόταση - συμφωνίας των θεσμών, οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν και κάνουν λόγο για ενιαία συμφωνία που θα έχει μέσα της το χρέος και το χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «η "ελληνική συμφωνία" θα βασίζεται στα σημεία που τα βρίσκει η ελληνική πλευρά και η πλευρά των θεσμών και όπου διαφωνούμε καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις».

Για την πρόταση συμφωνίας των θεσμών η ίδια πηγή είπε ότι «την περιμένουμε σήμερα και μάλιστα δεν απέκλεισε οι προτάσεις να είναι δυο αφού υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και μέσα στους κόλπους των θεσμών».

Wall Street Journal: Το πρωί της Τρίτης ετοιμάστηκε το κείμενο

Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τούς όρους της προτεινόμενης συμφωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των συνομιλιών, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την Τρίτη το πρωί το προσχέδιο της συμφωνίας που θα αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο αργά την Δευτέρα για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, είπαν οι δύο πηγές.

Η σύνοδος του Βερολίνου, την οποία φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκε να μειώνει τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πρόταση των πιστωτών για μια συμφωνία αναμένεται σύντομα να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Dow Jones Newswires:Οι πιστωτές κατέληξαν στους όρους της συμφωνίας για Ελλάδα

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires οι αξιωματούχοι των τριών θεσμών ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο συμφωνίας για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πηγές ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημαντικό σημείο είναι ότι έχει καμφθεί η επιμονή του ΔΝΤ που ζητά ρητές δεσμεύσεις από την Ευρώπη για ελάφρυνση από το βάρος του ελληνικού χρέους.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει επίσης ότι χθες στην πενταμερή γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης και ότι η πρόταση των πιστωτών αναμένεται να σταλεί άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που έχει σημασία να τονισθεί επίσης είναι ότι παρότι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τελεσίγραφο το κείμενο που θα αποσταλεί, ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα περιθώρια για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν στενέψει.

Reuters: Το σχέδιο της Αθήνας δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό

Πληροφορίες για το ελληνικό σχέδιο που εστάλη στους θεσμούς δημοσιεύει σήμερα το Reuters. Οπως αναφέρεται το 47 σελίδων σχέδιο το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ