ΒofA: Απίθανη μια συμφωνία χωρίς λιτότητα και μεταρρυθμίσεις

ΒofA: Απίθανη μια συμφωνία χωρίς λιτότητα και μεταρρυθμίσεις
Για τις πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, αλλά και για το τι θα περιέχει αυτή, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής G10 FX, Θάνος Βαμβακίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, οι διαπραγματεύσεις έχουν παρουσιάσει μια πρόοδο,παρά το όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα.«Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή συζητούν και οι δύο πλευρές για την ουσία και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Από την άλλη, όμως, δεν έχουμε καμία συμφωνία σε κανένα από τα επιμέρους ζητήματα, τη στιγμή που ο χρόνος είναι λιγοστός. Η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο έχει να πληρώσει το ΔΝΤ, τα χρήματά της μειώνονται συνεχώς και είναι προφανές πως δεν μπορεί να πληρώσει ταυτοχρόνως το ΔΝΤ και να δώσει τα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Άρα, πρέπει να έχουμε σύντομα μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ μέχρι την επόμενη και μετά να περάσουμε στο επίσης σημαντικό κομμάτι της αποδοχής της συμφωνίας από τη Βουλή. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα αρνητικά σενάρια».

Παράλληλα, επισήμανε πως στην διαπραγμάτευση κάποιος θα πρέπει να συμβιβαστεί ενώ το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές.

«Είναι απίθανο να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει αυτό που λέει ότι δεν θα κάνει μια συμφωνία που θα ξεπερνάει τις ''κόκκινες'' γραμμές της. Δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία που να μην περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις ή λιτότητα. Μπορεί να πετύχει να επιβληθεί λιγότερη λιτότητα σε σχέση με πριν, αλλά είναι αδύνατο να καταφέρει μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις, όσο και λιτότητα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβακίδης και πρόσθεσε:

«Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να δεχθούν οι πιστωτές λιγότερη λιτότητα, αλλά σίγουρα θα ζητήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι και το κλειδί για την ελληνική κυβέρνηση: αν θα καταφέρει να συμβιβάσει τη θέση της στο εσωτερικό» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ