Ικανοποιημένοι στην ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ικανοποιημένοι στην ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην οικονομία και τον πληθωρισμό που έχει θέσει σε εφαρμογή και δεν έχει καμιά πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα, δήλωσε χθες ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.

Τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της ευρωζώνης αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιστραφούν οι αποπληθωριστικές τάσεις. Βλέπουμε ότι... σταματήσαμε τους αρνητικούς δείκτες του τραπεζικού δανεισμού και αρχίζουμε να έχουμε νέο δανεισμό στην οικονομία διαμέσου του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο Μερς σε ραδιοφωνικό δίκτυο του Λουξεμβούργου.

Όμως επίσης βλέπουμε... ότι έχουμε μια επίπτωση στον πληθωρισμό, διότι ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό, πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε πως παρότι συγκυριακοί παράγοντες της οικονομίας επίσης έπαιξαν ρόλο, στην ΕΚΤ είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, διότι λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που ήταν πιο αποτελεσματικά.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει πως λόγω των πρώιμων θετικών επιπτώσεών του, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να το τερματίσει νωρίτερα. Ο Μερς διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ