Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου
Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,0697 δολ. από το επίπεδο των 1,0749 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το "ελληνικό ζήτημα" φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές κλιμακώνεται, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα. Επιπροσθέτως, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αναθεώρηση του καθεστώτος χορηγήσης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στο σκέλος της αξίας των ομολόγων που λαμβάνει ως ενέχυρο, ενέτεινε τις πιέσεις τόσο στην αγορά συναλλάγματος όσο και στην αγορά ομολόγων.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι "το ποσοστό του κουρέματος που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, τέθηκε στη διάρκεια της συνεδριάσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά δεν συζητήθηκε". Αρνητικά επηρέασε το ευρώ και η υποχώρηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, καθώς και η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat τα οποία έδειξαν αύξηση του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης το 2014.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων επανήλθαν οι πιέσεις, με αποτέλεσμα η απόδοση του 3ετούς ομολόγου να αυξηθεί στο 29,49% από 28,14% που κυμαίνονταν χθες, ενώ του 5ετούς αυξήθηκε στο 20,21% από 19,37%, αντιστοίχως. Στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν και σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αυξήθηκε στο 12,90% από 12,77% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,93% να διαμορφωθεί στο 11,97% από 12,05%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,176% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,118% ,το εξάμηνο παρέμεινε στο 0,069% στο τρίμηνο υποχώρησε στο -0,001% από 0,001% τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,034% από -0,032%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0700 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ