Παγκόσμια Τράπεζα: Το Grexit είναι «κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Το Grexit είναι «κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία
«Μεγάλο κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση ενός Grexit διακρίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε ερώτηση εάν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού απαντά:
«Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Στην Ευρώπη επικρατεί σχετική ηρεμία. Η ανάπτυξη είναι μεν αναιμική, εντούτοις αρχίζει να τονώνεται. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο».

BILD: Η Ουάσιγκτον στέλνει ειδικούς αντί χρημάτων

«Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, και στις ΗΠΑ ο έλληνας υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν πρόκειται να λάβει άμεσα οικονομική βοήθεια», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. «Αυτό έγινε γνωστό στο προοίμιο της συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπ. Οικονομικών Λιου».

Όπως αναφέρει η Bild, «τα πράγματα στενεύουν πλέον για την κυβέρνηση στην Αθήνα που καλείται να εξυπηρετήσει σήμερα δάνεια ύψους ενός δις ευρώ. Τέλος του μηνός ελλοχεύει ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «αντί χρημάτων η Ουάσιγκτον στέλνει ειδικούς στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της λίστας περικοπών για το Eurogroup. Χωρίς αυτή η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας ύψους 7,2 δις ευρώ».

Οι Γερμανοί για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα 3/4 των Γερμανών αμφιβάλουν για τη μεταρρυθμιστική βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μόλις το 19 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Αθήνα θα αποφασίσει εκείνα τα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι διεθνείς δανειστές.

Την ίδια ώρα το 61 % των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «μάλλον κακή» την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Αντιθέτως «μάλλον καλή» εικόνα έχει το 29 %.

ΠΗΓΗ:Deutsche Welle