Αποκάλυψη FT: Απέρριψε το ΔΝΤ αίτημα της Αθήνας για αναβολή πληρωμής των δόσεων

Αποκάλυψη FT: Απέρριψε το ΔΝΤ αίτημα της Αθήνας για αναβολή πληρωμής των δόσεων
Σε νέα αποκάλυψη «φωτιά» προχώρησαν σε άρθρο τους οι Financial Times σημειώνοντας ότι Έλληνες αξιωματούχοι προσέγγισαν το ΔΝΤ και υπέβαλαν ανεπίσημο αίτημα καθυστέρησης των πληρωμών των δόσεων. Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα η απάντηση που τους δόθηκε είναι ότι είναι αδύνατος ο επαναπρογραμματισμός.

Οι FT επικαλούνται αξιωματούχους με ενημέρωση και από τις δύο πλευρές , οι οποίοι αναφέρουν ότι η Αθήνα πείσθηκε να μην προχωρήσει στην υποβολή επίσημου αιτήματος αναβολής στο ΔΝΤ, στο οποίο πρέπει να καταβάλει περίπου 1 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις τον Μάιο.

Οι ιδιωτικές συζητήσεις, σχολιάζουν οι FT, που έγιναν νωρίτερα τον Απρίλιο αποτελούν σημάδι ότι η Ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι είναι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις αλλά και να ανταποκρίνεται στις πληρωμές προς τους διεθνείς πιστωτές της.

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους Έλληνες πιστωτές εμφανίζονται αβέβαιοι για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να προχωρήσει στις πληρωμές τον Μάιο. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, δηλώνουν σίγουροι ότι το θέμα θα προκύψει εκ νέου τον Ιούνιο πριν έρθει η ώρα πληρωμής μεγαλύτερων ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Οι FT υπενθυμίζουν την άποψη στελεχών του ΔΝΤ ότι ένας αναπρογραμματισμός των αποπληρωμών μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τελείως νέου προγράμματος διάσωσης συμπληρώνοντας ότι αν η Ελλάδα αποτυχεί να καταβάλει μια δόση θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο, κάτι που στο παρελθόν έχουν κάνει μόνο χώρες όπως το Ζαίρ και η Ζιμπάμπουε.

Πηγή που γνωρίζει τα περί της προσέγγισης δήλωσε ότι η παράταση αφορούσε την «αναμόχλευση του προγράμματος αποπληρωμής για το δάνειο από το ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες» επιτρέποντας στην κυβέρνηση Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα για καταβολή μισθών και συντάξεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους πιστωτές για την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης.