«Βόμβα» Bloomberg: Ακόμη και αν η Ελλάδα πληρώσει το ΔΝΤ, δεν σώζεται

«Βόμβα» Bloomberg: Ακόμη και αν η Ελλάδα πληρώσει το ΔΝΤ, δεν σώζεται
Ακόμα κι αν καταφέρει να πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ δεν θα σωθεί από τα προβλήματά της σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να συναντηθεί με τη Γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού η αδυναμία αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, ενός εκ των πλέον «προτιμώμενων δανειστών» του κόσμου είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο.

«Όποτε αυτή προέκυψε στο παρελθόν, αφορούσε συνήθως αδύναμα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι προηγμένες χώρες, πόσο μάλλον μέλη της Ευρωζώνης, που ανήκει στην ελίτ των οικονομικών συνασπισμών του πλανήτη,» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η ίδια η ύπαρξη αμφιβολιών για τη δυνατότητα πληρωμής 450 εκατομμυρίων ευρώ είναι ενδεικτική των ακραίων οικονομικών, χρηματοοικονομικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», συνεχίζει το Bloomberg προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε έκβαση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που θα μπορούσε να αποβεί θετική για την Ελλάδα.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία που μαστίζει την Ελλάδα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές και ταυτόχρονα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο εσωτερικό της χώρας, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η πληρωμή στο ΔΝΤ είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει.

«Οι χώρες που αθετούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΝΤ συχνά βιώνουν εκτεταμένη διακοπή των διασυνοριακών οικονομικών τους σχέσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αδυναμία πληρωμής θα εμπόδιζε τη ροή των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της χώρας,» υπογραμμίζει το Bloomberg.

Μία τέτοια εξέλιξη επίσης θα «επιτάχυνε την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες», αυξάνοντας την πιθανότητα για ένα αποσταθεροποιητικό bank run.

Συνειδητοποιώντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί τελικά να βρει τρόπο να πραγματοποιήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ μέχρι τις 9 του Απριλίου (ή εντός της περιόδου χάριτος), η Λαγκάρντ δήλωσε μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών για την εξόφληση.

Ωστόσο το άρθρο σημειώνει πως η αποπληρωμή δεν θα κάνει -αναγκαστικά- ευκολότερη τη ζωή της Ελλάδας και δεν φέρει πιο κοντά τους πιστωτές της.

Αντιθέτως, «είναι πιο πιθανό να οξύνει τις εντάσεις ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα ενός "Graccident". Μολονότι η Ελλάδα έχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην ιστορία, η συνεχιζόμενη αιμορραγία των ταμείων, λόγω της φυγής κεφαλαίων, σημαίνει ότι δεν έχει την πολυτέλεια μια καθαρή μεταφορά 500 εκατομμύρια δολάρια για έναν από τους επίσημους πιστωτές της.

Αν η δαπάνη δεν συνοδεύεται γρήγορα με νέα χρηματοδότηση από τους πιστωτές της - η οποία έχει ως επί το πλείστον σταμάτησε από τον Αύγουστο – αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τις αναλήψεις από τις εγχώριες τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ