Πώς υποδέχονται τα διεθνή ΜΜΕ τη χθεσινοβραδινή σύνοδο κορυφής

Πώς υποδέχονται τα διεθνή ΜΜΕ τη χθεσινοβραδινή σύνοδο κορυφής
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν αναφορά στη δέσμευση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο πλάνο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Bloomberg

"Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από συζητήσεις τεσσάρων περίπου ωρών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες", σημειώνει το Bloomberg.

Και προσθέτει: "Με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση σχετικά με την βοήθεια προς αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει νέα μέτρα γρήγορα".

Washington Post

Σύμφωνα με την Washington Post, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πάνω από τα κεφάλια των 28 ηγετών κρεμόταν η απειλή ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθούσε εκ νέου σκληρή στάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευκταία λύση της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Η αίσθηση μετά το πέρας της μίνι συνδιάσκεψης ήταν ότι έφυγαν πιο αισιόδοξοι από ότι όταν προσήλθαν σε αυτή. Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, κατέληξε και ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας τις αποφάσεις της συνάντησης, με τον Ντόναλντ Τουσκ που ήταν και ο πρωτεργάτης της συνάντησης να συγκεφαλαιώνει τις απόψεις του «τραπεζιού»: «Το Grexit δεν το θέλει κανένας και όλοι θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το ρίσκο».

Reuters

Από τη μεριά του το Reuters επισημαίνει πως ο "Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραδινές συζητήσεις τους για την κρίση στις Βρυξέλλες ότι ο αριστερός κυβερνητικός του συνασπισμός θα παρουσίαζε σύντομε ένα πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία".

Συμπληρώνει το πρακτορείο πως "μετά από δυο μήνες αυξανόμενης ενόχλησης και από τις δυο πλευρές από τότε που ο Τσίπρας εξελέγη με εντολή να τερματίσει χρόνια λιτότητας που είχαν επιβληθεί από τους όρους των δανειστών, η τρίωρη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ζητήθηκε από τον Τσίπρα για να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης".

BBC

Το BBC γράφει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως "η Ελλάδα συμφώνησε να καταρτίσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο εντός των επόμενων ημερών ώστε να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια διάσωσης ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία".

Σημειώνει ότι "η εξέλιξη ήρθε μετά από έναν μαραθώνιο συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες".

Handelsblatt

Τέλος η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Αθήνα να επιταχύνει την δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ