Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης
Ο κ. Σαββίδης, που δραστηριοποιείται έντονα επιχειρηματικά στη χώρα μας και έχει στην ιδιοκτησία του την ΣΕΚΑΠ, το “Μακεδονία Παλάς”, τον ΠΑΟΚ και την έκταση του “Ξενία” στο Παλιούρι Χαλκιδικής έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα.

Με την επιστολή του ζητά στην ουσία την παρέμβαση του πρωθυπουργού απέναντι σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, κυρίως τελωνεία, αλλά και απέναντι στις παρεμβάσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (σημείωση: προφανώς χωρίς να τον κατονομάζει ο Ιβάν Σαββίδης εννοεί τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο οποίος με ερωτήσεις, δράσεις κλπ, κωλυσιεργεί και εμποδίζει τη λειτουργία του εργοστασίου) που ξεσηκώνουν ορισμένους συνδικαλιστές.

Ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρει ότι ο αγροτικός και βιομηχανικός όμιλος “Agrokom Group” του οποίου ηγείται, πήρε την απόφαση το 2013 να εξαγοράσει από κρατικές εταιρείες (ΣΕΚΕ, ATEbank) το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου ΣΕΚΑΠ, κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης, εργοστάσιο που θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή, τονίζει στην επιστολή του ο Ιβάν Σαββίδης, δεν είχε εμπορικό χαρακτήρα και αντίφασκε προς την επιχειρηματική λογική, επειδή η τότε ΣΕΚΑΠ δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον από την άποψη της ευρωπαϊκής αγοράς καπνού. Παρ’ όλα αυτά, η Agrokom τίμησε όλους τους όρους της συμφωνίας και επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό με επένδυση άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας.

Σήμερα η ΣΕΚΑΠ είναι σε πορεία οικονομικής εξυγίανσης. Μείωσε τις ζημίες από 25,8 εκατ. ευρώ το 2012, σε 1 εκατ. ευρώ το 2014. Αυξάνει τις πωλήσεις, παράγει νέα προϊόντα, αξιοποιεί νέες αγορές, ενώ στα δύο χρόνια της ιδιοκτησίας Σαββίδη έχει καταβάλλει φόρους και τέλη στο κράτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο ομογενής επιχειρηματίας αναφέρεται στις δυσκολίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη, την πρόοδο της εταιρείας, «λόγω άμεσης παρέμβασης στις δραστηριότητές της, διαφόρων κρατικών υπηρεσιών» και αναφέρει τις τελωνειακές αρχές. Γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα, που είναι δύσκολο να τα αναφέρω σε μια επιστολή».

Ακόμη αναφέρεται οτι «στις διαδικασίες της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο εργοστάσιο, εμπλέκονται ακόμα και τα συνδικάτα, οι ενέργειες των οποίων έχουν καταστροφικές συνέπειες για την επιχείρηση. Οι νόμοι της αγοράς, υποδηλώνουν οτι τη στρατηγική της ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθορίζουν και διαμορφώνουν μόνον οι μέτοχοί τους, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και όχι οι ημιπολιτικοί ηγέτες ή βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος, για να κερδίσουν πόντους για τον εαυτό τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης και δημιουργώντας κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή».

Και καταλήγει:«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταρρυθμιστική στάση σας για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την αποφασιστικότητά σας στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, σας καλώ να δώσετε προσοχή στην κατάσταση αυτή, η οποία αποτελεί παράδειγμα κατάφωρης περιφρόνησης συμφερόντων των επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ