Όλα τα σενάρια που παίζουν στα ευρωπαϊκά σαλόνια για την Ελλάδα μετά τις εκλογές
Μετά τη... ρουκέτα του Spiegel, που επανέφερε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit, εμφανίζοντας την Καγκελαρία και το επιτελείο του Β. Σόιμπλε να επεξεργάζονται σχέδιο για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αξιωματούχοι από τη Γερμανία αλλά και τις Βρυξέλλες πασχίζουν να χαμηλώσουν τους τόνους, με φόντο αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τα οποία εσχάτως φαίνεται να καταλήγουν κυρίως στο σενάριο ενός “βελούδινου” συμβιβασμού μεταξύ των “σκληρών” του Βερολίνου και των “σκληρών” της Κουμουνδούρου, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ.
“Για μας ποτέ δεν ήταν το βασικό σενάριο να τα σπάσουμε”, τονίζει στα “Π” υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ποιο είναι το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αυτή τη στιγμή;
Επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι με μεγάλη διαφορά ήτοι χωρίς αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πάλι κυβέρνηση συνεργασίας, διευκολύνοντας έτσι τις διαπραγματευτικές κινήσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με επιθυμητή κατάληξη έναν συμβιβασμό.
Βασική παράμετρος του κεντρικού σεναρίου είναι η περαιτέρω παράταση του προγράμματος, κατά 2 ή 3 μήνες, έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, αν και όπως αναγνωρίζει το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν, αυτή η παράταση θα προκαλέσει προβλήματα σε κάποιες χώρες όπως η Φινλανδία, που έχουν εκλογικές διαδικασίες και σίγουρα δεν επιθυμούν να αποτελεί η Ελλάδα μέρος της εκλογικής τους ατζέντας.
ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι το επικρατέστερο και για τη NOMURA, αλλά με μια διαφορά. Ο Οίκος θεωρεί ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό εταίρο το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ασταθής, εκτιμώντας επιπλέον ότι μια κυβερνητική συμμαχία χωρίς τη συμμετοχή της Ν.Δ. δύσκολα θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός του πρώτου εξαμήνου, κάτι που ενισχύει την προοπτική δεύτερων εκλογών.
Στο βασικό σενάριο της NOMURA δεν υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για στάση πληρωμών από την Ελλάδα ή Grexit, αλλά ένας μάλλον πολύπλοκος συμβιβασμός, κυρίως λόγω του ότι η Α. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας της αντιευρωπαϊκές φωνές που δυναμώνουν (Alternative für Deutschland) αλλά και τις αριστερές συμμαχίες που μπορούν να διευρυνθούν (SPD, Die Linke, Greens) πέρα από τη Θουριγγία. “Έτσι εξηγούνται και οι διαρροές ή οι επίσημες σκληρές δηλώσεις από Γερμανούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες”, επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδίδοντας τη ρητορεία από το Βερολίνο και στις ανάγκες εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
ΕΚΤ. Η κατάσταση περιπλέκεται για την Αθήνα, εάν συμπεριλάβει κανείς στην εξίσωση την ΕΚΤ, η οποία, όπως έχουν αναδείξει τα “Π” σε ανύποπτη στιγμή, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στο ελληνικό ζήτημα αλλά συνολικά στην επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης.
Στις 14 του μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί κατόπιν προσφυγών με... γερμανική σφραγίδα, για το αν τα έκτακτα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Μ. Ντράγκι- ήτοι η αγορά κρατικών ομολόγων- υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές του.
Αν και το βασικό σενάριο είναι ότι το σχέδιο αυτό δεν θα “κολλήσει”, αναλυτές δεν αποκλείουν τη δικαίωση των σκληρών της ΕΚΤ (ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ), οπότε σε μια τέτοια περίπτωση ο σχεδιασμός για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πάει... περίπατο και τότε δεν αποκλείεται να ξεκινήσει το... πανηγύρι με τα πιο αδύναμα κρατικά ομόλογα, οπότε η Ελλάδα θα έχει τον... πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ. Με πρωταγωνιστή κυρίως τον αγγλοσαξονικό Τύπο, τα σενάρια καταστροφής και Grexit εξακολουθούν να... διανθίζουν την προεκλογική περίοδο, διατηρώντας στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε ειδικό... οδηγό απαισιοδοξίας για το 2015, που δημοσίευσε το Bloomberg, αναδεικνύονται 15 εστίες που μπορούν να ανάψουν “φωτιές” στην Υδρόγειο. Ποια είναι η πιθανή 15η εστία; Η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σχετικό... οδηγό “η κυβέρνηση πέφτει, φέρνοντας στην εξουσία τον... “αντι- ευρώ” αρχηγό της αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα, αδυνατίζοντας τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες του Ευρώ, μερικές από τις οποίες αντιμετωπίζουν τα δικά τους ακραία κινήματα. Δέσμιοι διαμορφωτές πολιτικής αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η... μόλυνση διαχέεται μέσα από τα ομόλογα, αναζωπυρώνοντας τη κρίση της Ευρωζώνης”.
ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας