Με επενδύσεις 30 δισ. δολαρίων υποδέχονται το 2015 οι Έλληνες πλοιοκτήτες

Με επενδύσεις 30 δισ. δολαρίων υποδέχονται το 2015 οι Έλληνες πλοιοκτήτες
Το 2015 έκανε την πρεμιέρα του μετρώντας τα πρώτα 24ωρα. Μία χρονιά για την οποία οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου σε μία οικονομία η οποία πιέζεται ασφυκτικά. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η ελληνική ναυτιλία η οποία δείχνει μια επιθετική-επεκτατική πολιτική, αναλογικά με τις επικρατούσες συνθήκες.

Μέσα στο 2014 οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων προχώρησαν σε πολλές παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων αλλά και σε αγορές μεταχειρισμένων. Η συνολική αξία των κινήσεων αυτών υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα, όπως ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο Πέτρος Παπάς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Θόδωρος Βενιάμης, ο Π.Τσάκος, ο Κ.Κωνσταντακόπουλος, ο Γιώργος Προκοπίου, ο Γιώργος Οικονόμου, οι Μαρτίνοι, ο Πήτερ Λιβανός.

Οι παραγγελίες που έχουν τοποθετηθεί μέχρι το 2016 φθάνουν τα 502 πλοία, φορτηγά, δεξαμενόπλοια, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, LPG και LNG, συνολικής χωρητικότητας 47,5 εκατομμυρίων τόνων.

Η αξία τους υπολογίζεται μεταξύ 15-20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αντίστοιχο διάστημα το 2012 το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών- order book- διαμορφωνόταν στα 508 πλοία συvολικού deadweight 45,9 εκατ. τόνων.

Το 2015 αναμένεται η παράδοση 237 πλοίων χωρητικότητας 20,8 εκατ. τόνων, εκ των οποίων 99 φορτηγά, 45 δεξαμενόπλοια, 36 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 30 LPG, 20 LNG και 7 off shore.

Το 2016 είναι να παραδοθούν από τα ναυπηγεία σε ελληνικά συμφέροντα 134 πλοία, 14,5 εκατ. τόνων και το 2017 13 έως τώρα 1,4 εκατ. τόνων.

Αγορές πλοίων

Το 2014 οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων υπολογίζεται ότι αγόρασαν 320 πλοία κάθε τύπου, συνολικής χωρητικότητας 24 εκατομμυρίων τόνων και αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2013 είχαν αγοράσει 390 πλοία, με χωρητικότητα 28 εκατομμύρια τόνους και συνολικής αξίας επτά δισ. δολαρίων. Οι εισηγμένες αγόρασαν 30 πλοία μέσα στη χρονιά που έφυγε έναντι 50 το 2013.

«Οι ελληνικές τράπεζες ξεπερνώντας με επιτυχία τα τελευταία stress tests δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν σθεναροί πυλώνες στήριξης όλων των κλάδων της ελληνικής ναυτιλίας συμπεριλαμβανομένων τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, την Ακτοπλοία, τους μικρότερους εφοπλιστές της ποντοπόρου» επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης:
« Η ελληνική ναυτιλία στηρίζεται από το σύνολο των τραπεζών με δάνεια αξίας περίπου 61,5 δολαρίων ήτοι 50 δισ. ευρώ ενώ το 17% αυτού ή 10,4 δισ. δολ. ΗΠΑ ή 8,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες».

Αναφερόμενος στο δύσκολο επάγγελμα του Ναυτιλιακού Χρηματοδότη και Χρηματοοικονομικού Στελέχους της Ελληνικής Ναυτιλίας τονίζει:

«Με τις πολλαπλές μας ιδιότητες στηρίζουμε αυτούς που πρέπει και τιμούμε αυτούς που το αξίζουν, προσέχουμε το σήμερα για να έχουμε και αύριο, εκπαιδεύουμε και εκπαιδευόμαστε, χαιρόμαστε και συμπονάμε στην εξέλιξη των ναυτιλιακών επενδύσεων. Απέχουμε παρασάγγας από αυτό που λένε Golden Boys γιατί πολύ απλά είμαστε κοντά και στον Deck Boy (σημ. Ναυτόπαιδο) και στον Chief Engineer (Α' Μηχανικός) και στον Καπετάνιο αλλά και σε όλα τα στελέχη που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα, όλο τον χρόνο για να μπορούν τα Ελληνόκτητα πλοία να συνεχίζουν την εργασία τους ομαλά και κερδοφόρα».

Η ναυλαγορά

«Η μείωση των παραγγελιών το 2014, σχεδόν στο μισό από αυτές του 2013 που έφτασαν περίπου στους 103 εκ. τόνους DWT μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί ενώ και το 2015 η αύξηση εκτιμάται ότι θα κινηθεί επίσης σε πολύ λογικά επίπεδα της τάξεως του 5%» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:

«Στον αντίποδα οι διαλύσεις των πλοίων μέχρι στιγμής είναι μειωμένες περίπου κατά 30% σε χωρητικότητα συγκριτικά με το 2013 όπου έκλεισαν στους περίπου 24 εκ. τόνους. Σύμφωνα με την Bimco ο κλάδος με τον χαμηλότερο αριθμό διαλύσεων είναι αυτός των Handymax
ενώ παράλληλα είναι και ο κλάδος που θα έρθει αντιμέτωπος με αρκετά μεγάλο αριθμό παραδόσεων το 2015. Να προσθέσουμε ότι επίσης και ο κλάδος των Supramax/Ultramax εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει σημαντικό αριθμό παραδόσεων το 2015» και καταλήγει:

«Για το 2015, γνωρίζοντας τον ένα από τους αγνώστους της εξίσωσης που είναι η προσφορά (Supply) αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί και ο δεύτερος άγνωστος που είναι η ζήτηση
(Demand) και ο οποίος εξαρτάται από την ανάπτυξη της ήδη πιεσμένης Παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση του Παγκόσμιου Εμπορίου».

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ