Τα νέα νομοσχέδια- ηλεκτροσόκ για το Μαξίμου

Τα νέα νομοσχέδια- ηλεκτροσόκ για το Μαξίμου
Λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση αν η Κομισιόν απέκτησε νέο εκπρόσωπο στην Τρόικα -αν και το βιογραφικό του κρύβει το μυστικό της επόμενης αξιολόγησης- ή αν ο Πολ Τόμσεν έχει τραβήγματα με το πρόγραμμα της Ουκρανίας.

Αυτό που «καίει» το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι άλλο από τα νομοσχέδια που έρχονται μετά από τη «μικρή» ΔΕΗ, απειλώντας με νέα ηλεκτροσόκ την ήδη κλονισμένη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα volt ανεβαίνουν επικίνδυνα, καθώς πέρα από τα προαπαιτούμενα που μπορούν να καλυφθούν με τον μανδύα του κατεπείγοντος, υπάρχουν νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται ήδη ως «ειδικού χειρισμού», καθώς αγγίζουν τον αποκαλούμενο σκληρό πυρήνα των μέτρων που μπορεί να λάβει μια κυβέρνηση.
Κατ' αρχήν στην εξάδα των προαπαιτούμενων που πρέπει να καλυφθούν ως το τέλος του μήνα, όπως τουλάχιστον δεσμεύθηκε για μια ακόμα φορά ο Γκίκας Χαρδούβελης στους ομολόγους του, υπάρχουν τα ίχνη της νέας μεγάλης παρέμβασης που έρχεται στο Ασφαλιστικό εντός του Φθινοπώρου. Όπως λένε στελέχη με μακρά εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, μόνο αφελής μπορεί να είναι όποιος πιστεύει ότι η κατάργηση των εναπομεινάντων Φόρων Υπέρ Τρίτων (προαπαιτούμενο με εφαρμογή τη 1/1/2015) και η ενσωμάτωση όλων των επικουρικών του δημοσίου στο ΕΕΤΑ, δεν επηρεάζει τις ισορροπίες στο σύστημα Ασφάλισης, ειδικά από τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλει νέα μείωση εισφορών χωρίς να έχει έτοιμες απαντήσεις για το πώς ακριβώς θα καλυφθεί η απώλεια εσόδων για τα Ταμεία. Σημειώνεται ότι βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου που υπογράφηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση για νέες Αναλογιστικές Μελέτες βιωσιμότητας του συστήματος και νέες παραμετρικές αλλαγές έτσι ώστε το σύστημα να παραμείνει βιώσιμο. Ήδη βουλευτές κι από τα δύο κόμματα του συνασπισμού ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων αλλαγών στα όρια ηλικίας ή και στα ποσοστά αναπλήρωσης και το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο και μετά.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτηρίζεται και το προαπαιτούμενο του Δασικού νόμου. Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να το πλασάρουν ως άλμα εκσυγχρονισμού, ωστόσο σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό που αποσύρθηκε κακήν κακώς για επανεξέταση, αποτελούν εκρηκτικό «πακέτο», ειδικά από τη στιγμή που βουλευτές κάνουν λόγο για συμφέροντα που μπορούν να κρύβονται πίσω από τις σχετικές διατάξεις. Εκεί που αναμένεται, ωστόσο, το έλα να δεις, είναι το «πακέτο» των εργασιακών, που θα ανοίξει από τώρα κιόλας, με διερευνητικές επαφές με την Τρόικα, έτσι ώστε το Φθινόπωρο να γίνει συνολική συζήτηση- παρέμβαση για την άρση όλων των τελευταίων εμποδίων, όπως δήλωσε κυνικά ο Π. Τόμσεν. Στην πραγματικότητα, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δηλαδή την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος βέτο που πλέον έχει μεταφερθεί στον εκάστοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, την επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας αλλά και την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετίες), θέματα για τα οποία έχουν ήδη βγει τα «μαχαίρια» και εντός των κυβερνητικών εταίρων, κυρίως στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΜΑΚΡΑ ΘΗΤΕΙΑ. Ο ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλλο, με master στα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, αν και είναι μόλις 47 ετών, έχει μακρά θητεία στην Κομισιόν καθώς από το 1991 κιόλας αποτελεί μέλος της Ομάδας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Σημειωτέον, δε, ότι συμμετείχε στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εποπτείας των κρατών- μελών, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Σύμφωνα με τα διαπιστευτήρια του αντικαταστάτη του Ματίας Μορς, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα είναι ειδικευμένος στα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας, στη μεταρρύθμιση των συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, όπως επίσης στις διαρθρωτικές αλλαγές που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ