ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο -Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες προσδοκίες

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο -Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες προσδοκίες
Σημαντική βελτίωση εμφάνισε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 103,7 από 99,1 τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ, η απαισιοδοξία πολιτών και επιχειρήσεων για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα συνεχώς αμβλύνεται: στις Υπηρεσίες καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη προσδοκιών, ενώ και στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Κατασκευές το κλίμα επίσης βελτιώνεται.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων 4½ ετών, αντανακλώντας λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας.
Όπως είναι εύλογο, σημειώνει το ΙΟΒΕ, ένα μέρος της καταγραφόμενης βελτίωσης θα πρέπει να αποδοθεί στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού, που με τη σειρά της επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονομίας ενώ στηρίζει εισοδηματικά μεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως στην περιφέρεια.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται θετικά, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάμπτουν αισθητά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται επίσης, αλλά ηπιότερα.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη του δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο ενισχύονται σημαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όμως, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στην ευρωζώνη και παρέμεινε σταθερό στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,6 μονάδα και διαμορφώθηκε στις 102 μονάδες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά 0,1 μονάδα στις 106,4 μονάδες.
Στην ευρωζώνη, η μικρή υποχώρηση του κλίματος που φέρνει το σχετικό δείκτη στα επίπεδα του Απριλίου, εκπορεύεται λιγότερο από την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και περισσότερο από την επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία. Στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα παρέμεινε επί της ουσίας αμετάβλητο, ενώ οι Υπηρεσίες κατέγραψαν μικρή άνοδο.
Συγκεκριμένα, στις Κατασκευές, ο δείκτης κλίματος καταγράφει αρνητική μεταβολή που φθάνει τις -1,7 μονάδα, ενώ ελαφρώς μικρότερη είναι η αντίστοιχη πτώση στη Βιομηχανία (-1,2). Στις Υπηρεσίες, η άνοδος του δείκτη είναι οριακή (+0,4), ενώ στο Λιανικό Εμπόριο το κλίμα μεταβάλλεται πολύ λίγο (+0,3). Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη χάνει κατά μέσο όρο 0,4 μονάδα, ενώ σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται στην Ολλανδία (+0,7) και στην Ισπανία (+2,2) και επιδεινώνονται στη Γερμανία (-1,3), στη Γαλλία (-12,) και στην Ιταλία (-1,0).
Στην Ε.Ε. το οικονομικό κλίμα παραμένει σχετικά σταθερό, στο Ην. Βασίλειο, στη μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός ευρωζώνης, καταγράφει θετική μεταβολή (+2,2), ενώ στην Πολωνία ο δείκτης μεταβάλλεται επίσης θετικά (+1,2). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες στην Ε.Ε. βελτιώνονται σημαντικά στις Υπηρεσίες, ενώ στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες επιδεινώνονται, όπως και στην ευρωζώνη.
Στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται επίσης πτώση στο σχετικό δείκτη, αντίθετα με την ευρωζώνη, ενώ τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. παραμένει εν πολλοίς σταθερή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ