PwC: Αυξάνεται συνεχώς το οικονομικό έγκλημα

PwC: Αυξάνεται συνεχώς το οικονομικό έγκλημα
Το οικονομικό έγκλημα συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια μελέτη της PwC. Ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα οικονομικής απάτης, ενώ ένας στους τέσσερεις θύμα κυβερνοεγκλήματος, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για την εξάπλωση του οικονομικού εγκλήματος.


Φέτος, το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στη μελέτη, στην κορυφή της λίστας με τις πιο συνηθισμένες μορφές οικονομικού εγκλήματος, μετά την κλοπή, βρίσκεται η απάτη που σχετίζεται με τις συμβάσεις προμηθειών.
Όπως επισημαίνουν οι συμμετέχοντες, η απάτη που απορρέει από τις προμήθειες, αποτελεί «διπλή απειλή» για τις επιχειρήσεις, καθώς διαβρώνει τις διαδικασίες απόκτησης προϊόντων και υπηρεσιών, και παράλληλα υποθάλπει τις προσπάθειές τους να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για βρουν νέες ευκαιρίες.
Στη λίστα των μορφών οικονομικού εγκλήματος ακολουθούν η δωροδοκία και η διαφθορά, το κυβερνοέγκλημα, η λογιστική απάτη, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η κλοπή προσωπικών στοιχείων και πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και η φορολογική αδιαφάνεια.
Όπως έδειξε η έρευνα, οι επιπτώσεις του οικονομικού εγκλήματος έχουν πολλαπλό αντίκτυπο σε όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες ενός οργανισμού. Το 20% των ερωτηθέντων που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης ανέφεραν ότι το κόστος στους οργανισμούς τους ήταν πάνω από 1 εκατ. δολάρια, ενώ 30 οργανισμοί είχαν ζημίες πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, το οικονομικό έγκλημα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό των εργαζομένων, στην εταιρική φήμη και στις επιχειρηματικές σχέσεις.
«Το οικονομικό έγκλημα είναι σαν ένας δυνατός ιός που εξαπλώνεται και αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες για την εξάλειψή του. Κανένας οργανισμός, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου, δεν μένει αλώβητος. Η επιτυχία αυτών που το διαπράττουν έγκειται στην προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες, όπως η εξάρτηση από την τεχνολογία και η επέκταση των αναδυόμενων οικονομιών», δηλώνει ο Αστέριος Βουλανάς, Partner του Συμβουλευτικού Τμήματος της PwC Ελλάδας.
«Και ακόμα χειρότερη από τις οικονομικές επιπτώσεις, είναι η απειλή που αποτελεί το οικονομικό έγκλημα για ένα ευρύ φάσμα συστημάτων που αποτελούν τη βάση της ζωτικής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το οικονομικό έγκλημα βλάπτει εσωτερικές διαδικασίες, διαβρώνει την ακεραιότητα των εργαζομένων και αμαυρώνει την εταιρική φήμη», συμπληρώνει ο Κώστα Περρής, Partner του Συμβουλευτικού Τμήματος της PwC Ελλάδας.
Τα περιστατικά ανά περιοχή
Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Αφρική (59%), ακολουθεί η Νότιος Αμερική (41%), η Ανατολική Ευρώπη (39%), η Λατινική Αμερική και η Δυτική Ευρώπη με 35%, η Ασία (32%) και η Μέση Ανατολή με 21%. Η απάτη αυξάνεται ραγδαία στην Ουκρανία (63% από 36% πριν από τρία χρόνια), στη Ρωσία (60% από 37% το 2011) και στην Αυστραλία (57% από 47% το 2011). Οι οργανισμοί που υπέστησαν οικονομικό έγκλημα σε οκτώ αναδυόμενες αγορές -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Τουρκία, Μεξικό και Ινδονησία- φτάνουν στο 40%, αντανακλώντας εν μέρει τη μεταφορά πλούτου στις χώρες αυτές.
Τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της λιανικής και των επικοινωνιών - σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων από τον κάθε κλάδο αντίστοιχα έπεσαν θύματα οικονομικού εγκλήματος. Στο δημόσιο τομέα επίσης αναφέρεται υψηλός αριθμός περιστατικών (41%). Οι οργανισμοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι συνήθως θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 55% των περιστατικών αποκαλύπτεται μέσα από εταιρικές δικλείδες ασφαλείας, όπως αναφορά ύποπτων συναλλαγών, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου ή διαχείρισης ρίσκου. Το υπόλοιπο 45% των περιστατικών αποκαλύπτεται είτε τυχαία είτε μέσω ανεπίσημης πληροφόρησης σε σχετικές αρχές (whistle blowing).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ