Στάσιμος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Μικρή υποχώρηση στο 2,5% στην ευρωζώνη

Στάσιμος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Μικρή υποχώρηση στο 2,5% στην ευρωζώνη

Τα στοιχεία της Eurostat

Στάσιμος στο 2,5% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1%.

Την ίδια ώρα, στο 2,5% έφτασε στην ευρωζώνη. Εναν μήνα πριν ήταν στο 2,6%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως από 2,9% έναν μήνα πριν.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).

Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 2,4% τον Ιούνιο – Επεσε στο 2,5 στην Ευρωζώνη-1

Γερμανία

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία μετά από δύο μήνες επιτάχυνσης, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 2,8% τον Μάιο και κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Το ενεργειακό κόστος συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,9%.

Οι εκτιμήσεις της Bundesbank

Η Bundesbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού ανακάμψει και πάλι μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ η οικονομία «συνεχίζει να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, υπάρχουν αυξανόμενα φωτεινά σημεία», ανέφερε τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των μισθών ενέχει ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές. Οι αμοιβές βάσει διαπραγματεύσεων αυξήθηκαν 6,2% το πρώτο τρίμηνο και οι απαιτήσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας για ενίσχυση 7% για σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων υποδηλώνουν ότι η πίεση θα συνεχιστεί.

Ενώ η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη των 20 εθνών πίσω στο 2% προς το τέλος του 2025, η Bundesbank προβλέπει κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος για τη Γερμανία.

Στο 2,5% κατηφόρισε στη Γαλλία

Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μια μικρή ώθηση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων συνέβαλε στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η πτώση από το 2,6% του Μαΐου ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κυβέρνηση Μακρόν δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να κρατήσει τις τιμές από το να αυξηθούν τόσο πολύ όσο και αλλού στην Ευρώπη.

Ο γαλλικός ετήσιος πληθωρισμός κορυφώθηκε λίγο πάνω από το 7% το 2022 - πολύ κάτω από το υψηλό επίπεδο της Ευρωζώνης του 10,6%. Αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι λίγοι Γάλλοι καταναλωτές δίνουν πολλά εύσημα στην κυβέρνηση γι' αυτό.

Σταθερός στην Ιταλία

Ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat) στην προκαταρκτική έκθεσή του την Παρασκευή. Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ο ιταλικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή - για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση - αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Πέφτει στην Ισπανία

Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο λόγω της επιβράδυνσης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, η οποία αντιστάθμισε την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε στο 3,5% τον Ιούνιο από 3,8% τον Μάιο, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ