Eurostat: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο – Αύξηση της απασχόλησης κατά 0,2%

Eurostat: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο – Αύξηση της απασχόλησης κατά 0,2%

Ανάπτυξη 0,1% κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Ευρωζώνη σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που αναθεωρούν επί τα χείρω τις προκαταρκτικές προβλέψεις για ανάπτυξη 0,3%.

Παρότι τα σενάρια περί ύφεσης που αναμένονταν ευρέως πέρυσι διαψεύστηκαν, η Ευρωζώνη φαίνεται πως συνεχίζει να κλίνει οριακά υπέρ της ανάπτυξης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ευρωζώνη είχε αναπτυχθεί επίσης κατά 0,1%.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,6%. Το πρώτο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 1,1%.

Τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, οι μεγαλύτερες θετικές μεταβολές σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκαν στη Λιθουανία (2,9%), στη Σλοβενία (1,4%) και την Ελλάδα (1,3%). Αντιθέτως, μεγαλύτερη συρρίκνωση σημειώθηκε στην Πολωνία (-2,2%), τη Σουηδία (0,8%) και την Αυστρία (0,7%).

Αυξήθηκε η απασχόληση

Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3%, έναντι αύξησης 1,5% στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2022.

Η Ελλάδα εμφάνισε την έκτη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση με 0,6%. Η Λιθουανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία (όλες 1,3%) εμφάνισαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν η Εσθονία (-1,5%), η Ρουμανία (-0,8%) και η Κροατία (-0,7%), σύμφωνα με την Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ