Βέλγιο: Άντλησε ρεκόρ 22 δισ. ευρώ από τους αποταμιευτές

 Βέλγιο: Άντλησε ρεκόρ 22 δισ. ευρώ από τους αποταμιευτές

«Σήμα» για υψηλότερα τραπεζικά επιτόκια - Η μεγαλύτερη λιανική πώληση ομολόγων στην Ευρώπη

 

Το Βέλγιο συγκέντρωσε ένα ρεκόρ 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αποταμιευτές σε μια πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις, ένδειξη αυξανόμενης δημοτικότητας για το δημόσιο χρέος καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται με τους δανειστές που δεν ανταποκρίνονται στα αυξημένα επιτόκια.
Η πώληση, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, είχε ως στόχο να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ώθηση χρηματοδότησης από νοικοκυριά στην ιστορία του Βελγίου και είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη λιανική πώληση ομολόγων της Ευρώπης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία χρέους της χώρας.

Ισοδυναμεί με περίπου το 5% των βελγικών καταθέσεων, επισκιάζει τα 5,7 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τους αποταμιευτές στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011 και ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η Ιταλία από τους αποταμιευτές νωρίτερα φέτος.

Οι ευρωπαίοι δανειστές που είναι γεμάτοι μετρητά αντιστάθηκαν στην αύξηση των επιτοκίων αποταμίευσης, ενώ τα επιτόκια της αγοράς αυξήθηκαν καθώς οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό, προκαλώντας αναλήψεις από τα νοικοκυριά που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις.

Τα ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις που απευθύνονται σε αποταμιευτές έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση. Η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν μεταφέρει φέτος μεγάλα τμήματα των χρηματοδοτικών τους προγραμμάτων στα νοικοκυριά.
Η κλίμακα της ζήτησης για το ομόλογο ήταν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν περίμενε ότι η πώληση θα ήταν τόσο δημοφιλής.

"Οι αποταμιευτές δίνουν ένα σήμα στις τράπεζές τους να πουν: αναμένουμε υψηλότερη απόδοση από αυτή που προσφέρετε σήμερα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σας. Ζητάμε τουλάχιστον τον ίδιο σεβασμό που τρέφετε για τους μετόχους σας", είπε.

Το μονοετές ομόλογο του Βελγίου πληρώνει επιτόκιο 3,3%, πάνω από το 2,5% και συχνά πολύ χαμηλότερα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο συγκέντρωσης Spaargids.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ