Σήμα Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - "Ειναι νωρίς να πούμε πως νικήσαμε τον πληθωρισμό"

Σήμα Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - "Ειναι νωρίς να πούμε πως νικήσαμε τον πληθωρισμό"

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό

Ανοιχτό διατηρεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ , τον δρόμο για νέες αυξήσεις επιτοκίων, υπογραμμίαζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρυχθεί νίκη.

«Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και αναμένεται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμα. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αλλάζει» δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση στην Πορτογαλία.

«Αυτή η επιμονή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός διαπερνά την οικονομία σταδιακά, καθώς οι διάφοροι οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά -αντιμέτωποι με μια πιο επίμονη διαδικασία πληθωρισμού- δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης. Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιστρέψει αυτή την αυστηρότερη πολιτική, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομία. Ωστόσο, η Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις. «Πρέπει να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια ότι θα παραμείνουμε "σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί". Αυτό θα διασφαλίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα προκαλέσει προσδοκίες για μια πολύ γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι απίθανο ότι στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι τα ανώτατα επιτόκια έχουν επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και πρέπει να παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ