ING: Τον Μάιο Fed και ΕΚΤ θα αυξήσουν κατά 0,25% τα επιτόκια

ING: Τον Μάιο Fed και ΕΚΤ θα αυξήσουν κατά 0,25% τα επιτόκια

Οι συμμετέχοντες στις διεθνείς αγορές προβαίνουν σε διαρκείς επαναξιολογήσεις και επανατιμολογήσεις της προοπτικής των οικονομιών και της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με την ING, η Fed αναμένεται τελικά να ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων με μια ακόμη αύξηση κατά 0,25% τον Μάιο (αν και οι προθεσμιακές αγορές δίνουν 20% πιθανότητες να μην τα αυξήσει), οδηγώντας τα τελικά επιτόκια στο 5%-5,25%. Στη συνέχεια ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν παύση, ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν πως στο 4ο τρίμηνο θα τα μειώσει κατά 75-100 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας τις μειώσεις ως το 3% το 2024. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Μάιο, προχωρώντας και σε μια ακόμη τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, θα τηρήσει στάση αναμονής στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η ΕΚΤ δύσκολα θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ευρωζώνη- Άνοδος αποδόσεων ομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο την Τετάρτη εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Η πορεία του δείκτη θα μπορούσε να κρίνει πόσο σύντομα η Federal Reserve θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed, στις 2100 ώρα Ελλάδας, για ενδείξεις σχετικά με το πώς η πρόσφατη αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, σημείο αναφοράς στην ευρωζώνη, σημείωσε άνοδο 2,5 μονάδων βάσης στο 2,329%. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, κατέγραφε άνοδο 5 μονάδων στο 2,756%.

Οι αναλυτές επικεντρώνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, με τον ονομαστικό πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,4% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,4% από 0,5%, αν και αυτό θα εξακολουθεί να

οδηγεί το ετήσιο ποσοστό υψηλότερα στο 5,6%. Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 75% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο και περίπου 25% πιθανότητες να τα διατηρήσει αμετάβλητα. Οι αγορές τιμολογούν επίσης περίπου μειώσεις επιτοκίων κατά 40 μονάδες βάσης περίπου μέχρι τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ