Νοσηλευτικό προσωπικό: Τι σημαίνει η υπαγωγή στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Νοσηλευτικό προσωπικό: Τι σημαίνει η υπαγωγή στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

 Χρειαζόταν να έρθει η πανδημία για να αναγνωριστεί το τεράστιο έργο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία μας . Ωστόσο δεν έγιναν  ήρωες  ξαφνικά σήμερα. Ήταν ήρωες και πριν την έλευση του κορονοϊού και θα παραμείνουν και μετά. Είναι αυτοί που κράτησαν ακόμη και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την υπερπροσπάθεια, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά τους.

Μια ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση του έργου τους θα ήταν η υπαγωγή τους στο καθεστώς ασφάλισης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κάτι που καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα

Από το νόμο 3863/2010 προβλέπεται ότι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο , επομένως και οι προσλαμβανόμενοι στα νοσοκομεία , από 1/1/2011 ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη. Με δεδομένο ότι το ΙΚΑ ασφαλίζει τους αντίστοιχους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στα ΒΑΕ , χωρίς καμιά άλλη ενέργεια , θα έπρεπε όλοι οι νοσηλευτές – νοσηλεύτριες που έχουν προσληφθεί από 1/1/2011 και μετά στα δημόσια νοσοκομεία, να έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί αυτό δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί από όλα τα νοσοκομεία.

Παράλληλα από το 2011 έχει δημοσιευθεί με Υπουργική Απόφαση , η νέα ενιαία λίστα για τα ΒΑΕ, με την οποία προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη λίστα εφαρμόζεται , χωρίς εξαίρεση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και περιλαμβάνει βεβαίως το νοσηλευτικό προσωπικό και πολλές άλλες ειδικότητες για εργαζόμενους σε νοσοκομεία . Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης λίστας στο Δημόσιο, έπρεπε να ακολουθήσει σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών ή νομοθετική ρύθμιση κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνει όμως η υπαγωγή στα ΒΑΕ;

Σημαίνει καλύτερες αποδοχές , αφού προβλέπεται χορήγηση επιδόματος Βαριάς και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Σημαίνει δυνατότητα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη σε ηλικία το ανώτερο 62 ετών.

Σημαίνει προσαυξημένη σύνταξη , λόγω και των προσαυξημένων εισφορών.

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα αυτή , που να αμφιβάλλει για την αναγκαιότητα επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία. Ότι, δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος σε αυτό το χώρο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ηλικία 65 και 67 ετών.

Επομένως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε σχέση με την ασφάλιση του υγειονομικού προσωπικού.

Και βέβαια το θέμα των αποδοχών είναι και αυτό μια σημαντική παράμετρος.

Το ενιαίο μισθολόγιο που έχει καθιερωθεί από το Δημόσιο , λειτουργεί κατά τρόπο άδικο για πολλούς κλάδους και οπωσδήποτε για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας. Μετά και τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών που έχουν επέλθει τα χρόνια της οικονομικής κρίσης , χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για τους εργαζόμενους κυρίως όσους βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» , με τις δυσκολότερες των συνθηκών τόσο για τους γιατρούς, όσο και για το σύνολο του προσωπικού.

Καλοί λοιπόν οι έπαινοι για όλους αυτούς και η αναγνώριση της προσφοράς τους , έστω και καθυστερημένα , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι μόνο λεκτική.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ