Οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, εμείς και... ΕΣΥ

Οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, εμείς και... ΕΣΥ

Αν υπάρχει ένας διαχρονικά σταθερός φίλος και σύμμαχος του εθνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ), αυτός είναι το ιδιωτικό σύστημα υγείας και ασφάλισης. Ο πολίτης που επιλέγει να ασφαλιστεί με ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας, ατομικό ή ομαδικό, συνεχίζει να καταβάλει φόρους και εισφορές για την υγεία. Πληρώνει για το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το πιθανότερο είναι να στραφεί στο ιδιωτικό για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να επιδιώκει ο πολίτης να επιλέξει την ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να πληρώνει τις καλύψεις και τις παροχές του δημοσίου αλλά να μην τις χρησιμοποιεί, να πληρώνει το κρεβάτι του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά να το αφήνει διαθέσιμο!

Τώρα, ειδικά στον καιρό της πανδημίας, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και αύξησης της αποτελεσματικότητας του ΕΣΥ, πρέπει να δοθούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους πολίτες, που θέλουν και μπορούν να ασφαλιστούν με ατομικά και ομαδικά συμβόλαια υγείας. Η Πολιτεία έχει ήδη υποσχεθεί την επαναφορά φοροαπαλλαγών στα ασφάλιστρα ζωής, αλλά αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί και με μείωση των φόρων που επιβάλει στα ασφάλιστρα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ζητήσει από όσες ασφαλιστικές εταιρείες επιβάλουν ακόμα το ξεπερασμένο «δικαίωμα» σε κάθε συμβόλαιο, την κατάργηση του, μειώνοντας το τελικό ασφάλιστρο.

Στη χώρα μας το ΕΣΥ ανέλαβε την κάλυψη του συνόλου των δαπανών για την αντιμετώπιση του COVID19, για όλους τους ανθρώπους στην ελληνική επικράτεια. Αλλά και προ πανδημίας, ουσιαστικά περίθαλψη στο ΕΣΥ απολάμβαναν άπαντες. Επειδή όμως «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», όλα αυτά πληρώνονται από εισφορές και φόρους. Δεν είναι άδικο, λοιπόν, να πληρώνει επιπλέον φόρο αυτός που επιλέγει να αγοράσει ιδιωτική ασφάλιση υγείας ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να μη χρησιμοποιήσει τις δημόσιες δομές;

Η τραγική πορεία αυτής της πανδημίας στον πλανήτη μοιράζει καταστροφή και συμπεράσματα. Όχι μόνο η ιατρική αλλά όλες οι επιστήμες, ακόμα και οι κοινωνικές, αντλούν συμπεράσματα σε πραγματικό χρόνο από χώρες, εθνικότητες, συστήματα, πολιτικές σε όλο τον κόσμο. Συμπεράσματα σε «συνθήκες εργαστηρίου», πλεονέκτημα το οποίο οι κοινωνικές επιστήμες δεν είχαν ποτέ.

Βασικό συμπέρασμα, είναι η ανάγκη για την ύπαρξη κοινωνικού κράτους και δημόσιου συστήματος υγείας. Ένα εθνικό σύστημα υγείας δεν εξασφαλίζει μόνο το βασικό επίπεδο υγείας όλων των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων κρίσιμων για το σύνολο του πληθυσμού. Η αντιμετώπιση της υγείας του πληθυσμού κεντρικά από το κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι μονόδρομος.

Χώρες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλισμένη δημόσια ασφάλιση υγείας για όλους τους πολίτες τους, όπως η Αμερική, αναγκάζονται χωρίς συζήτηση και άμεσα να εφαρμόσουν συνολικές, καθολικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος ακόμη και σε ανασφάλιστους. Η κυβέρνηση Trump αφού κατήργησε το Obama Care χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, παρακάλεσε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην αρχή του πανδημικού κύματος, τώρα προσφέρει περίθαλψη αυτοσχεδιάζοντας υπό τη σκιά χιλιάδων νεκρών και το φόβο κοινωνικών ταραχών. Οι συνέπειες όμως είναι τραγικές και έχουν τις ρίζες τους στο χαμηλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού στην πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη. Οι προϋπάρχουσες ασθένειες, η ατελής αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας κατά το παρελθόν, η έλλειψη ασφάλισης υγείας εξηγούν τους πολλαπλάσιους θανάτους των αφροαμερικανών σε σχέση με τους λευκούς σήμερα στις ΗΠΑ.

Φυσικά, υπόθεση των κυβερνήσεων πρέπει να είναι και η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων και την πρόληψη. Είναι τραγικά αποδεδειγμένο πλέον, ότι θα πρέπει να επενδυθούν όλα τα αναγκαία κεφάλαια για την παραγωγή (ιδανικά) ενός εμβολίου απέναντι στους ιούς. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και εμπορία των ζώων.

Όσο, όμως, ξεκάθαρα είναι τα παραπάνω, άλλο τόσο είναι και το γεγονός της ανάγκης ενός παράλληλου συστήματος ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για όσους το επιλέγουν και το επιθυμούν. Ο συνδυασμός δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να εισπράττει από όλους τους πολίτες για να περιθάλψει όσους έχουν ανάγκη την κρατική ασφάλιση και δεν μπορούν να αποκτήσουν ιδιωτική. Όσοι έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ατομικό ή ένα ομαδικό συμβόλαιο υγείας, θα πρέπει να επιβραβεύονται όχι να τιμωρούνται.

Δημήτρης Κουτσονίκας είναι σύμβουλος ασφαλίσεων, εκπρόσωπος της 4U Insurance Consultants, οικονομολόγος

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του Δημήτρη Κουτσονίκα στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ