Οι επιπτώσεις για τον συνταξιούχο που εργάζεται

Οι επιπτώσεις για τον συνταξιούχο που εργάζεται

Σε αλλαγές φαίνεται ότι οδηγούμεθα στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων και στις επιπτώσεις που έχει αυτή στο ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.  Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, όταν συνταξιούχος απασχολείται με μισθωτή σχέση ή αυταπασχόληση, η σύνταξη του περικόπτεται κατά 60% αν η απασχόληση λαμβάνει χώρα στον ιδιωτικό τομέα και καθ΄ ολοκληρία (100%) αν η απασχόληση λαμβάνει χώρα σε φορείς γενικής κυβέρνησης.

Αναμφίβολα η «ποινή» της απασχόλησης των συνταξιούχων είναι υπέρμετρη και τιμωρεί παραδειγματικά όποιον τολμήσει να ασκήσει δραστηριότητα μετά την συνταξιοδότησή του. Το σύνηθες επιχείρημα του ότι αυτό διευκολύνει την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, ιδίως υπό συνθήκες που καταλείπουν περιθώρια ανάπτυξης μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας. Οι υπέρμετροι περιορισμοί της σύνταξης οδηγούν, όπου βεβαίως υπάρχει τέτοια δραστηριότητα, σε μη δηλωμένη απασχόληση η οποία βλάπτει τα ασφαλιστικό σύστημα περισσότερο απ΄ όσο αν χορηγούσε πλήρη τη σύνταξη του απασχολούμενου συνταξιούχου.

Απ΄ όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα οδηγούμεθα σε περιορισμό της περικοπής της σύνταξης (απ΄ ότι φαίνεται θα φθάνει το 20% έως 30%) και θα αφορά τόσο τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Αυτό δε θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι χορηγηθείσες συντάξεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή κατέληξαν χαμηλότερες μετά από τις μνημονιακές περικοπές. Υπ΄ αυτά τα δεδομένα η απασχόληση κάποιων συνταξιούχων με προφανή σκοπό την συμπλήρωση του πενιχρού εισοδήματος, αποτελεί αναγκαιότητα την οποία πρέπει να αναγνωρίζει και να αποδέχεται το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ακόμη λοιπόν και χαμηλότερη ή καθ΄ όλου μείωση του ποσού της χορηγούμενης σύνταξης αν ενομοθετείτο, δεν νομίζω ότι θα προκαλούσε ζημιά στα οικονομικά του συστήματος. Αυτό δε είναι κάτι που με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο Εργασίας, καταρτίζοντας το νομοσχέδιο που θα φέρει τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο Δημήτρης Μπούρλος είναι δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ»

Δείτε όλα τα άρθρα του Δημήτρη Μπούρλου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ