Kαμπανάκια ανησυχίας από τον Stiglitz: Η Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές ανάπτυξης

Kαμπανάκια ανησυχίας από τον Stiglitz: Η Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές ανάπτυξης

Μυτιληναίος: Eλκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα - Απροσδόκητοι φόροι για τις εταιρείες ενέργειας

«Μόλις επισκέπτεσαι την Αθήνα νιώθεις πλέον την ενέργεια της δυναμικής ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, οι προβολές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι υπέροχες», σχολίασε από το βήμα του Economist ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Joseph Stiglitz,κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos Energy & Metals, Ευάγγελο Μυτιληναίο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, όπως και για τη διατήρηση σε βάθος χρόνου των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη διαρθρωτικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, η οποία «στηρίζεται δυσανάλογα στον τουρισμό» –τον χαρακτήρισε ευάλωτο τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης και των απειλών για τη διεθνή ασφάλεια. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η χώρα θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της ανάπτυξης, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο κλίμα και την ενέργεια, και εξαντλώντας τα περιθώρια στις ΑΠΕ.

Stiglitz: Αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας – Λάθη των κεντρικών τραπεζών

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημείωσε ότι μετά την κρίση του 2008 έχουν μεν υπάρξει αλλαγές αλλά όχι αρκετές. Ανοίγοντας το «κάδρο» των οικονομικών προοπτικών σε παγκόσμιο επίπεδο εκτίμησε ότι η μεγάλη αβεβαιότητα προκύπτει από την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές της ενέργειας, αν υπάρξει πλήρης ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: για τις ανεξάρτητες ενεργειακά ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα περιθώρια υπέρβασης μιας τέτοιας δυσκολίας, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική για την Ευρώπη, επισήμανε.

Ο κ. Stiglitz υποστήριξε ακόμα ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έκαναν λανθασμένη διάγνωση ως προς τα αίτια της πληθωριστικής κρίσης, τα οποία είχαν να κάνει με την προσφορά και όχι τη ζήτηση, και έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να μην προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα και να περιοριστούν οι δυνατότητες. Ο καθηγητής επισήμανε ότι, επιπλέον, η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, καθώς δεν έχει τα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ, όπως η φθηνή ενέργεια και η δυνατότητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε μια περίοδο δε, που η Κίνα -η οικονομία που «μας έβγαλε από την κρίση του 2008»- αντιμετωπίζει πλέον χαμηλή ανάπτυξη και σειρά οικονομικών προβλημάτων, η εξάρτηση της Ευρώπης -και ιδίως της Γερμανίας- από την κινεζική οικονομία συνιστά πρόβλημα.

Μυτιληναίος: Απροσδόκητοι φόροι στην Ελλάδα για τις εταιρείες ενέργειας

«Τον τελευταίο χρόνο, σε μια μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα, οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα κατέβαλαν απροσδόκητους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτά είναι πολλά χρήματα για την Ελλάδα, και διατέθηκαν για να επιδοτήσουν τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος», παρατήρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals Ευάγγελος Μυτηλιναίος. Όπως είπε, από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, όμως κατάφερε να μετατραπεί σήμερα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διεθνή ενεργειακή κρίση η οποία «είναι πολύ χειρότερη στην Ευρώπη». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δραστηριότητες ενεργειακής έντασης στην Ευρώπη έχουν διακοπεί κατά 50% και οι περισσότερες έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ ή στην Ασία.

Αυτήν τη στιγμή, συμπλήρωσε, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, αν δει κανείς και την έλλειψη συνοχής στην περίπτωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ευρώπη είναι δυσλειτουργική χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως σήμερα δεν προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά από όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ